Omar Rudberg från Åsa tävlar i Mello – för tredje gången

Han har slagit igenom med pojkband, varit förband åt Justin Bieber, startat solokarriär och gjort supersuccé som skådespelare – men aldrig vunnit Melodifestivalen. På lördag deltar 23-årige Omar Rudberg från Åsa för tredje gången i tävlingen.
– Kommer jag till Eurovision, ja, då snackar vi. Jag har jättemånga fans ute i Europa som är involverade och kan rösta, säger han.

ANNONS
|

Omar Rudberg är uppvuxen i Åsa och har varit en stjärna sedan han var barn. Nu är han 23 år och uppladdningen inför hans tredje deltagande i Melodifestivalen är i gång.

Han sitter i sitt hem i Stockholm, intervjuerna avlöser varandra innan det är dags att ta sig den korta biten till Avicii Arena (tidigare Globen) för genrep.

– Det var nästan skönt att det inte blev någon turné. Globen är ju precis här borta, i stället för att åka till Malmö och hålla på liksom. Nu kommer det ju ändå vara publik, säger han.

Det är så mycket folk världen över som börjat följa mig och lyssna på min musik. Det är huuur mycket folk som helst.

Det var i Globen hans karriär tog fart ordentligt för snart tio år sedan, pojkbandet The Fooo hade sitt första framträdande som grupp någonsin – som förband till Justin Bieber 2013.

ANNONS

Följare världen över

År 2017, efter bandets deltagande i Melodifestivalen, gick de skilda vägar. Nu har Omar släppt flera låtar som soloartist – och gjort supersuccé som skådespelare.

Den största fanskaran finns nog bland dem som lärt känna honom som Simon i Netflixserien ”Young Royals". Efter premiären av serien dröjde det inte länge innan Åsasonen fick över en miljon följare på Instagram.

– Det är så mycket folk världen över som börjat följa mig och lyssna på min musik. Det är huuur mycket folk som helst, säger han.

Och kanske är det tack vare den stora fanskaran som Omar inte känner någon nervositet när tidningen möter honom över en videolänk – trots att det bara är dagar kvar till uppträdandet i Mello.

– Jag går in med ett helt annat lugn den här gången än jag gjorde sist. Jag har redan åkt ut en gång så jag har redan varit med om det värsta, säger han.

Diskberget får ner Omar Rudberg på jorden

Allt har förändrats – samtidigt som ingenting är annorlunda, berättar han om hajpen efter ”Young Royals”.

– Det är så sjukt bara och det sjukaste är att hajpen inte är över. Snart ska vi börja spela in nästa säsong och då kommer det komma ännu fler fans. Men förutom siffror och mitt schema så är allt likadant.

ANNONS

– När jag jobbat klart för dagen så släpper jag jobbet, hänger med vänner och tränar. Och så diskar jag, det blir alltid så mycket disk här. Det är typ terapi, jag måste göra hushållssysslor och det suger, men det gör också livet normalt.

Omar gick på Åsa Gårdsskola fram till högstadiet. Redan då tog han sina första stapplande kliv som artist.

– Jag var med i Talang i TV4 och då minns jag att jag fick gå in på rektorns rum och prata i mikrofonen så hela skolan hörde ’hej, det är Omar, i kväll är jag med i Talang, ni måste kolla’. Det finns många roliga minnen därifrån.

Omar Rudberg

Född: 12 november 1998 i Puerto de la Cruz, Venezuela.

Bor: Stockholm, uppvuxen i Åsa.

Bakgrund: Flyttade till Sverige som sexåring med sin mamma Wilnur, som då hade träffat svenske Thomas från Värmland.

Studier: Har gått på Åsa Gårdsskola och Varlaskolan. Har inte gått gymnasiet. ”I bland kan jag känna att jag missat någonting, alla har så roliga storys från gymnasiet, men jag har fått vara med om annat i stället”, säger han om beslutet.

Övrigt: Brukar vara hemma i Åsa var tredje månad.

Favoritställe: Hemma hos mamma i Åsa, Kungsmässan och stränderna runt Åsa.

Aktuell: Deltar i lördagens deltävling i Melodifestivalen med låten ”Moving like that”.

Åsa är att komma hem

Även om han mestadels arbetat i Stockholm de senaste åren, känns Kungsbacka alltid som att komma hem.

– Där kan jag softa och andas. Mest uppskattar jag att komma hem och hänga med mamma i Åsa. Det är ’peace’ liksom, det är verkligen en helt annan ’vibe’ där än i Stockholm.

– Kungsmässan är najs att hänga på också. Det känns najs att kolla lite i affärerna där.

Tar gärna en tur till Kungsmässan

Förutom att ta en sväng till Kungsmässan när han väl är i stan, så har det även blivit några besök på sin gamla skola sedan han slog igenom.

ANNONS

– Jag har varit där och hälsat på mina lärare och då har alla kids bara ’oh my god’. Lärarna tycker att det är kul att se att jag fortsätter med det jag gillar. Men det är kul att träffa dem som vuxen, och roligt att höra hur envis jag var som barn. När jag inte fick som jag ville blev jag sur.

Jag har redan förlorat en gång, jag har redan varit med om det värsta.

En sida som blev synlig när han ställde upp senast i Melodifestivalen, år 2019. Låten ”Om om och om igen” tog honom inte ens vidare till semifinal.

– Jag har hört att vissa sagt att det var ’en för bra låt’ för Mello, sa han till Aftonbladet efter att tävlingen avgjorts.

Den här gången har han en betydligt bättre känsla.

– Jag tror absolut att det är ett bättre nummer, jag har en jättebra magkänsla. Jag kör med två jätteduktiga dansare. Det kommer vara mycket ljus och låten är najs. Nu går jag bara in för att göra det här så bra som möjligt. Men jag vill verkligen gå vidare, det vore verkligen helt amazing, säger han nu.

Hoppas att musikkarriären ”exploderar”

På lördag är det dags, men nervositeten har ännu inte slagit till.

– Just nu är jag skitchill, jag tänker att allt kommer ordna sig. Men på lördag kommer jag ju dö. Det spelar ingen roll vilken scen jag står på, jag blir lika nervös ändå.

ANNONS

Förhoppningen är helt klart att vinna.

– Kommer jag till Eurovision, ja, då snackar vi. Jag har jättemånga fans ute i Europa som är involverade och kan rösta.

Vårens schema är fullspäckat. Förutom Melodifestivalen ska nya säsongen av ”Young Royals” spelas in och dessutom väntar mer musiksläpp.

Du är 23 år, har över tio år som artist och en rad succéer bakom dig. Var kommer Omar Rudberg sluta?

– Det enda jag vet är att jag inte kommer sluta i den här branschen. Min roll som Simon kommer jag inte kasta i soptunnan, jag kommer absolut fortsätta med skådespeleriet för det är en stor chans jag fått. Och jag hoppas min musik kommer explodera en dag, att få komma ut i världen och spela vore en fet dröm. Vi får helt enkelt se.

ANNONS