Killhults Countryfestival fyller 20 år och lockar rekordpublik

Efter en färd på småvägar tornar något upp sig. 25 minuter utanför Laholm och 45 minuter från Halmstad ligger det. Killhults Countryfestival. Men väl framme känns det som man färdats ännu längre - bakåt i tiden
– Jag har äntligen hittat hem! utbrister Mikael Lindberg.

ANNONS
LocationLaholm||

Det är starka kontraster på festivalen, i många avseenden. Men det finns något som binder alla samman. Kärleken till en svunnen tid. Vissa är prydligt klädda i 50-tals stuk, andra har kilt och bar överkropp.

Under ett partytält på campingen har Göran Svensson, Mikael Lindberg och Patrik Paulsson samlats. Det dricks friskt av öl och vodka från en bag-in-box.

– Här är alltid fint och en go stämning. Jag har inte varit här på fem år men Patrik lurade hit mig. Det är jag tacksam för, säger Göran.

”Fantastiskt att festivalen är tillbaka!”

Karl Erik Colliander har varit med sedan begynnelsen, varje år i 20 års tid har han åkt hit från hemmet i Våxtorp.

ANNONS

– Det är helt fantastiskt att festivalen är tillbaka! Vi åker hit framförallt för musiken, men även för atmosfären och alla härliga människor. Detta blir inte vårt sista år, säger han.

Under festivalens två dagar spelade 12 band, förutom ett band från Norge var samtliga från Sverige. Ett av festivalens dragplåster var Tennessee Drifters. Iförda hängslebyxor och stråhattar underhöll de publiken under tre konserter.

– Det är jättekul att vara tillbaka, det är hög tid! utropar Knut Vikmo, bandets sångare

– Vi har spelat här sedan 2008 och detta året är det en helt annan uppslutning. Att komma hit känns nästan som att komma hem. Vi är bara glada att de står ut med oss, fortsätter Knut med ett skratt.

”Folk vill fly städerna”

Festivalens general, Hans ”HC” Johansson, har mellan frågorna från funktionärerna tid att samtala en stund.

– Det känns riktigt bra att vara tillbaka igen, nästan som förr! Det är redan riktigt mycket folk här så jag hoppas på rekord, säger han.

Vad är det då som lockar publiken ut på landsbygden, till Killhult, år efter år, oavsett vilka som står på scen och oavsett om det är regn och rusk eller stekande sol och 30 grader?

– Folk vill fly städerna och komma ut på vischan. En sån här festival hade aldrig fungerat inne i Halmstad, det hade inte blivit samma stämning, säger HC.

ANNONS

Blir det 20 år till?

– Lever jag fortsätter det i 20 år till, avslutar HC och glider vidare.

LÄS MER:Killhults Countryfestival är tillbaka

LÄS MER:Nostalgisk resa i countryland

Bilder från tidigare år:

ANNONS