Jeanette Bengtsson från Laholm fick genombrott som Abba-sångerska

Efter en lång och strävsam karriär på hemmaplan small det till. Plötsligt stod Jeanette Bengtsson på scen som Abba-Frida inför tiotusentals jublande fans och miljoner tv-tittare. Nu väntar en turné i USA.
– Roligt efter att ha varit en doldis, säger Jeanette, 52.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Minnesgoda laholmare kommer nog ihåg det lokala bandet She and the Milkmen. ”She”, det var Jeanette Bengtsson som höll i mikrofonen fram till 2010.

– Vi spelade mycket på fester, massor på Strandhotellet och så var vi förband till Pernilla Wahlgren på Bonden i stan för jättelänge sedan, säger Jeanette.

Hon säger att hon aldrig gjort så mycket väsen av sig. Men hon har sjungit i alla möjliga genrer. Inte minst som solist i kyrkorna, på bröllop och begravningar.

– Det har varit allt från finsång till rock. Ibland på samma dag, där jag sjungit på bröllop på dagen och vrålat AC/DC ”You shook me all night long” på kvällen. Det är väldigt roligt att få göra båda delar, och ha rösten att göra båda också.

ANNONS

Erbjudandet var ingen bluff

En dag i november förra året fick hon ett märkligt mejl. Det handlade om att få bli körsångare på en Abba-show i USA.

– Vad är det här för bluff och båg, tänkte jag. Jag fick googla om de här människorna fanns på riktigt, säger hon.

Jo, de fanns. Abba konceptet Arrival from Sweden – the music of Abba hade hittat Jeanettes hemsida och gillade vad de såg och hörde. De ville ha henne med på en USA-turné i mars.

Den turnén blev dessvärre uppskjuten på grund av corona. Men Jeanette fick sin stora chans ändå. För i slutet av december hörde Abba folket av sig igen. ”Skulle du kunna hoppa in som Abba-Frida i Polen på nyårsafton?”

Miljoner tittade på

Showen sändes i polsk tv och sågs av ungefär fem miljoner tittare. 30 000 personer såg framträdandet på plats.

– Det var helt vansinnigt. Vi var bara fyra och sjöng singback, alltså att sången är live. Så då var det till att steppa upp, säger Jeanette som blev riktigt porträttlik förebilden när peruken kom på.

– Alltså, man fattar inte hur stora Abba är utomlands. Fattade de inte att jag inte var den riktiga Frida? Folk ville ta bilder, jag fick skriva autografer och visste inte om jag skulle skriva Jeanette eller Frida.

ANNONS

Nu har nya Abba-konserter bokats in i Costa Mesa, Kalifornien. I maj bär det iväg. Den här gången ska hon dock inte föreställa Annifrid Lyngstad.

– Nej, nu är det kören. Det är jag jättenöjd med. Det är två konserter med symfoniorkester i en stor konsertsal och det blir maffigt. Det känns väldigt roligt att få vara en del av detta.

Gyllene medelålder

– Det är efter 50 det händer! Det har blivit min hashtag och det måste du skriva, säger Jeanette.

Utöver Abba-jobben ska hon efter ett långt coronauppehåll återuppta sjungandet med Michael Stolt, Roxette-gitarristen Jonas Isacsson med flera i Uppsala. Hon berättar också att hon ska spela teater i Ängelholm till hösten.

När får laholmarna höra dig på hemmaplan?

– Redan i morgon (läs: torsdag) kväll! Jag sjunger på insamlingskonserten för Ukraina tillsammans med Torgny Heimler i Ampersand på på Stortorget.

Allt som har hänt den senaste tiden har gjort att Jeanette Bengtsson nu är nominerad till titeln årets profil i Laholm.

– Själv skulle jag aldrig kommit på tanken att jag kunde bli nominerad till det. Det fanns inte på kartan. Jag är jättehedrad och det känns förstås roligt efter att ha varit en doldis.

ANNONS