Vokala vimlare. Anna Marmvik och Ulrica M Lundbladh har en stor repertoar med sånger från olika genrer. Men på söndag blir det sakral musik: ”Stabat mater” av Pergolesi.
Vokala vimlare. Anna Marmvik och Ulrica M Lundbladh har en stor repertoar med sånger från olika genrer. Men på söndag blir det sakral musik: ”Stabat mater” av Pergolesi.

Duo sjunger om Marias lidande

Duo Vimla provar på allt från sakral musik till pop, jazz och visa. På söndag sjunger Anna Marmvik och Ulrica M Lundbladh ”Stabat mater” i S:t Clemens kyrka i Laholm.

ANNONS
|

Jag träffar de två sångerskorna i Annas studio, i en källare på Öster i Halmstad.

Det står ett keyboard på golvet och en gitarr lutad mot en vägg i lokalen där hon tar emot sina sångelever och även repeterar med Duo Vimla.

Anna från Halmstad och Ulrica från Öringe är bägge två utbildade sångpedagoger och gav sin första konsert tillsammans 2014.

– Vi träffades 2012 när vi jobbade med Halmstads Lucia. Vi upptäckte att vi fungerade bra tillsammans och att våra röster passade ihop, säger Ulrica.

Hon är mezzosopran medan Ulrica är sopran och på söndag ska de, ackompanjerade av Kim Lundberg på orgel, framföra ”Stabat mater” av Pergolesi (1710–1736) i S:t Clemens kyrka i Laholm.

ANNONS

– Pergolesi blev inte gammal och det här är förmodligen hans sista verk, som beskriver Marias lidande när hon ser Jesus dö på korset. Det är en känslosam text som finns på både latin och svenska, och den här gången väljer vi vårt eget språk, säger Anna.

Duo Vimla ska framföra samma stycke i Mariakyrkan i Båstad den 14 april – det vill säga långfredagen: den dag som stycket handlar om.

Men den gången står Andreas Lindgren för ackompanjemanget.

– Det blir olika versionen utifrån vem vi samarbetar med. Det är levande musik som förändras varje gång, säger Ulrica.

Hur stort är intresset för sakral musik?

– I den gångna helgen hörde jag Mozarts Requiem i Snöstorps kyrka och där var det fullsatt, så visst är det många som vill lyssna. Det gäller att hålla musiken vid liv, säger Anna.

Hon och Ulrica ska även uppträda på Påskdagen, i Martin Luthers kyrka i Halmstad, då med verk av bland andra Händel, Vivaldi och Mozart.

ANNONS

Sjunger ni enbart sakral musik?

– Nej vi blandar allt från pop till jazz, soul, visa och musikal, beroende på var vi uppträder. Vi vimlar runt i olika stilar och har till exempel ”Dancing queen” och ”Ain’t no mountain high enough” på programmet, säger Ulrica.

– Det är kul att plocka guldkornen från genrer, sånger vi gillar, säger Anna.

ANNONS