Boppers firar 40 år med final i Halmstad

De har varit ute på vägarna i 40 år och sjungit ”Goodnight sweetheart” tusen gånger. Nu är The Boppers på jubileumsturné och når finalen på lördag 26 augusti, i Folkparken i Halmstad.

ANNONS
|

Turnén startade 20 maj och det har blivit ett 30-tal spelningar under sommaren, runt om i Sverige.

– Vi har fått en fin respons från publiken, säger gitarristen och sångaren Matte Lagerwall när jag når honom på telefon.

Han har varit The Boppers trogen ända sedan starten 1977 och det samma gäller Ingmar Wallén, gitarr och sång.

– Vår trummis Kenneth Björnlund var med av och till i början och blev stadig medlem 1982, medan basisten Surjo Benigh har spelat med oss sedan 1994, säger Matte.

The Boppers har sina geografiska rötter i stockholmsförorten Hässelby, och de musikaliska i det amerikanska 50- och 60-talet. Det vet alla som har upplevt bandet och det blir också tydligt om man lyssnar på albumet ”Great kicks 1977-2017”.

ANNONS

– Vi har plockat ihop låtar från hela karriären och gjort en del nyinspelningar av gamla klassiker, säger Matte.

En av dem är ”Goodnight sweetheart”, bandets superhit från slutet av 70-talet – en sång a cappella.

– Publiken tar alltid över sången, och det gör den kul att sjunga. Vi framför den i stort sett varje gång vi står på scenen, och måste vara uppe i tusen gånger vid det här laget, säger Matte.

På ”Great kicks 1977-2017” finns en version av ”Goodnight sweet-heart”, där bandet stöttas av tre sångerskor från Tensta Gospel Choir.

– De tog iväg sången åt ett nytt håll och det blev gospelfeeling.

Jag såg er spela på Rockabilly Night i Halmstad 2015 och slogs av Ingmar Walléns mäktiga basröst, djup som ett gruvhål, i sånger som ”Under the boardwalk” och ”Surfin’ bird”.

– Ja, det är en unik stämma som Ingmar upptäckte att han hade av en slump, i början av 80-talet. Det är kul, publiken gillar den verkligen.

Tonmässigt måste han ligga långt, långt under det vanliga notsystemet.

– Ja, andra sjunger upp sig inför en konsert – Ingmar sjunger ner sig.

Matte Lagerwall menar att The Boppers är trogna 50- och 60-talet vad det gäller spelstilen men att bandet försökt modernisera musiken, rent ljudmässigt.

ANNONS

– Vi har fått bra hjälp av duktiga producenter och ljudtekniker, och vi har även samarbetat med flera låtskrivare.

Ett exempel är Halmstads egen Per Gessle, som har med sången ”Gone gone gone” på ”Great kicks 1977-2017”.

– Det var vår producent som kontaktade Per Gessle och frågade om han hade något för oss – och tre timmar senare fick vi en akustisk demoversion av ”Gone gone gone”.

– Vi hittade ett groove och gjorde ett arr som passade Boppers. Det blev ett Bo Diddley-sound med maraccas och tremologitarr, och ett fint riff som går i genom hela låten, säger Matte Lagerwall.

ANNONS