18-åriga Filippa sjunger på tisdagskvällens länsfinal

På tisdag kväll är det direktsänd länsfinal i musiktävlingen P4 nästa, på Stålboms konditori i Falkenberg. – Det ska bli jätteroligt, säger en av deltagarna, Filippa Borgman från Halmstad som inte alls verkar nervös.

ANNONS
|

Filippa är 18 år, bor på Vallås och har just nu sommarlov efter årskurs två på Ljud- och bildskolan i Halmstad. Hon ställer upp med låten ”This time around”.

– Det är pop med lite country-stuk. Melodin är uppåt men texen är inte så happy, säger Filippa som möter fyra andra hallänningar i finalen.

P4 nästa, som tidigare hette Svensktoppen nästa, är ett rikstäckande program för att stötta det lokala musiklivet i riket. Samtliga 25 lokalradiostationer genomför finaler och en jury väljer sedan åtta av vinnarna till en riksfinal.

Filippas låt är skriven av Mattias Thisen Hjelm och Tobbe Månsson, och Filippa har tidigare berättat i HP om hurThisen ringde upp henne(som han känner sedan tidigare) och frågade om hon ville sjunga.

ANNONS

– Vi spelade in ”This time around” i april, under några timmar i Breakout-studion där Thisen jobbar. Vi skickade in låten till radion, och några veckor senare fick jag ett sms från Thisen, där det stod att vi hade kommit med i länsfinalen, säger Filippa.

Hon verkar nästan oroväckande lugn inför tisdagskvällen, speciellt med tanke på att hon inte har sjungit så ofta inför en stor publik.

– Men jag har alltid haft musik omkring mig, och när jag var 13 år började jag ta sånglektioner.

Filippas lärare Anna Marmvik har vid några tillfällen låtit sina elever uppträda, bland annat vid de senaste två kulturnätterna när undertecknad haft nöjet att höra Filippa göra en intensiv tolkning av Lana del Reys ”Summertime sadness”.

– Det är en favorit. Jag dras väl till det mörka i låten, säger Filippa som annars ofta blir influerad av artister från förr i tiden.

– Jag gillar blues, som Elmore James och Lightnin Hopkins och artister som Johnny Cash och Elvis. I maj var jag på en konsert i Malmö med en stor, levande orkester som kompade Elvis som sjöng på en stor skärm.

Du kanske borde ha fötts för 50-60 år sedan?

– Ja, ibland känns det så, säger Filippa med ett skratt.

ANNONS

Du läser musikproduktion på gymnasiet. Drömmer du om att leva på musik?

– Ja, men i så fall vill jag skapa något nytt, kanske genom att kombinera modern musik med äldre.

Fakta: Fem finalister

De låtarna tävlar på Stålboms:

”Road” med Jimmy Ottosson, Halmstad, förra årets vinnare i länsfinalen.

”Tiddydipp” med Nevermann, Halmstad.

”You gotta move” med Towe Birgersson, Falkenberg.

”Du är vacker” med Jeanette Norlander, Lerum.

”This time around” med Filippa Borgman.

Länsfinalen sänds i P4 i morgon tisdag klockan 17–18.

ANNONS