Madeleine Vall kämpar hårt i "Elitstyrkans hemligheter"

"Det vidrigaste jag har varit med om i hela mitt liv!” Så beskriver hallänningen Madeleine Vall tv-programmet där hon testar uttagningen till ett militärt elitförband.

ANNONS
|

Den 24 januari sänder TV4 det första avsnittet av "Elitstyrkans hemligheter", där 18 vältränade svenskar får testa en stenhård uttagning som liknar den till försvarets elitförband Särskilda operationsgruppen, Sog.

En av dem är den tidigare thaiboxningsstjärnan Madeleine Vall.

– Det var fysiskt jobbigt, men det psykologiska var klart svårast, alla gånger. Jag försökte ta en minut i taget eller bara ett fotsteg i taget, säger 36-åringen från Falkenberg.

"Elitstyrkans hemligheter" sänds på TV4

Enligt Madde Vall handlar det inte om att prestera något – utan om att överleva.

– Ja, instruktörerna vet precis hur de ska bryta ner en människa och ger oss de sämsta förutsättningarna. Man kan inte slappna av en enda sekund. Enda valet är mellan att fortsätta eller att ge upp.

ANNONS

Deltagarna får bland annat för lite sömn och mat, och kastas in i olika utmaningar utan förberedelser.

– Jag har prövat mig själv fysiskt förut, med svält och stressade situationer, men här testas alla basala grejer samtidigt. Det värsta för de flesta är att de tar ifrån oss all kontroll. Vi vet inte någonting. Vi vet inte om en övning ska pågå i två minuter eller i åtta timmar, berättar Madeleine och fortsätter, på telefon från Stockholm:

– Det handlar inte om att man blir lite grinig om man missar ett mellanmål utan det är mer på nivån hallucinationer. Jag förstår nu att det är en effektiv krigsföring.

Deltagare bryts ner snabbt

I trailern för programmet syns hur Madde får en svart luva över huvudet för att inte kunna se någonting. En annan av tjejerna syns med tandskydd och boxningshjälm.

– Jag har också bara sett trailern, men kan säga att det är starka människor som är med och då handlar det inte om att träna fem gånger i veckan på gym, utan om otroliga livsöden som jag inte hade hört talas om tidigare. Det mest förvånande var hur snabbt någon kunde brytas ner så fullständigt.

I hur bra form var du jämfört exempelvis med när du tog EM-guld och VM-brons i thaiboxning?

ANNONS

– Då var jag lättare, men också svagare på grund av all bantning. Nu är jag mycket starkare, mer uthållig och jag kan bära och släpa tungt. Länge.

Har du sett den brittiska förlagan av "Elitstyrkans hemligheter", som bland annat har sänts i SVT?

– Ja, jag älskar de programmen. Jag försökte gissa mig till vissa läskiga grejer som vi skulle göra och övade genom att bland annat bära tung packning och jobba med min höjdskräck, men det går ändå inte att förbereda sig på hur det blir.

Märkte du av skadorna som tvingade dig att avsluta idrottskarriär?

– Det får jag inte svara på. Men vi hade läkare på plats och fick välja ut en närmaste anhörig som produktionen kontaktade om eller när det behövdes.

Hade du varit med om du hade vetat hur programmet skulle bli?

– Jag är ju lite sjuk i huvudet, så ja det hade jag. Man lär sig mycket om sig själv.

Inspelningarna gjordes i höstas, under en period när coronarestriktionerna hade lättats. Efteråt har de 18 deltagarna hållit kontakten.

– Instruktörerna får vi inte prata med, men vi andra hörs hela tiden. Vi blev traumatiserade och stöttar varandra, för det går inte att prata med någon annan. Har man inte varit med kan man inte relatera till det som hände, berättar Madeleine Vall.

ANNONS

Varbergsläkaren Thomas Elengård är med

Äldst av de 18 deltagarna är Thomas Elengård, 53-årig läkare i Varberg.

Av de fyra instruktörerna var Petra Malm, alias "Pam", den första kvinnan i specialförbandet Sog (Särskilda operationsgruppen). Hon var även med som mullvad i den brittiska förlagan till "Elitstyrkans hemligheter", kallad ”SAS who dares wins” för två år sedan.

”Pam” beskriver i ett pressmeddelande inspelningen i Sverige som "oerhört intensiv", "ett fantastiskt äventyr" och "ett minne för livet".

– Jag är tacksam som fått följa rekryterna och deras resor. De är oerhört modiga som vågar blotta sina svagheter, bemästra dem och växa som individer. De har ingen aning om vad som väntar dem. De lever i ständig ovisshet och den måste man övervinna och acceptera, säger den före detta elitsoldaten, som i grunden är förhörsledare.

TV 4 kallar "Elitstyrkans hemligheter" för en av världens tuffaste utmaningar.

– Programmet ger en unik inblick i en hemlig värld. De extrema utmaningarna visar verkligen hur mycket en person klarar att utstå. Jag är full av beundran för de 18 personer vi får följa. De ger verkligen allt och är hjältar allihop, tycker Gustav Carlsson, exekutiv producent.

MADELEINE VALL

Född: 1984 i Falkenberg

Bor: i Huddinge i Stockholms län.

Familj: Föräldrar och fem syskon. Har tidigare i år separerat från sin make Daniel Beijner.

Yrke: Tidigare thailboxare som nu är livvakt, skådespelerska och fotomodell.

Filmkarriär: Krigaren Egeria i Hollywoodfilmen "Wonder Woman" och stunts i "Johan Falk: Blodsdiamanter". Syns även i Aviciis video "For a better day", RFSU:s kampanjfilm ”Dear condom” och "Fångarna på fortet".

Idrottsliga meriter: Flera SM-guld, NM-guld, två EM-guld och två VM-brons i thaiboxning. Tävlade för Halmstad Muay Thai. Testade senare MMA och ville börja boxas, men fick sluta 2015 på grund av risken för hjärnskador. Vann 56 av sina 70 matcher.

Aktuell: I "Elitstyrkans hemligheter" i TV 4 från den 24 januari och i den kommande långfilmen "Last man down" med bland andra Stanislav Yanevski (Viktor Krum i "Harry Potter och den flammande bägaren").

ANNONS