Kommunen prisar den världsberömda konstnären

Årets kulturpristagare är den berömda konstnären Dagmar Glemme. Hon prisas för ett ”outtröttligt arbete och livslångt lärande för konsten”.

ANNONS
|

Halmstads kommun delar varje år ut kulturpriset till en person, grupp eller organisation som har gjort något som ses som särskilt värdefulla insatser inom kulturen.

Under onsdagen beslutade en enig kulturnämnd att 2020 års kulturpris går till konstnären Dagmar Glemme. Hennes konst återfinns bland annat i FN-huset i New York.

”För ett outtröttligt arbete och livslångt lärande för konsten. Med över 300 utställningar på meritlistan, på museer och gallerier världen över. Med konst spridd runt jorden i olika tekniker. Litografier, skulpturer i brons och sten. Målningar och cykelvägar och glaskonst. Speciellt kan nämnas konstinsatser i FN-huset i New York, Återuppståndelsens Kyrka på Martinique, och en två våningars adventskalender i Uelzen, Tyskland. Med samarbeten utöver det vanliga, fina insatser i många år för Röda Korset och en karriär som tagit oanade höjder har vi fått äran att inviga flera konstverk och som kronan på verket ett världsberömt konstcenter i Halmstads kommun.”, lyder nämndens motivering.

ANNONS

Dagmar Glemme föddes i Tyskland mitt under andra världskriget 1942. Hon har en examen i arkitektur och konst från Hamburgs universitet. I mitten av 1970-talet flyttade hon till Sverige och hon har i stort sett sedan dess levt på konsten.

Priset på 30 000 kronor delas ut i samband med kommunfullmäktige den 17 december.

ANNONS