Astrid Sylwan följer spår på Konsthallen i Hishult

Det handlar till stor del om färgstarkt och abstrakt, och ibland stora målningar när Astrid Sylwan ställer ut. På lördag har hon vernissage på Konsthallen i Hishult.

ANNONS
|

När jag ringer till Astrid Sylwan på torsdagen, har hon precis stannat bilen i Skärhamn i Bohuslän.

– Jag passar på att göra en liten turné när jag ändå är på Västkusten, säger konstnären som är uppväxt och bor i Stockholm.

Hon är på väg till Hishult där hon ställer ut för första gången.

– Det är en så otroligt fascinerande konsthall.

På Astrid Sylwans utställning ”Spår” ska det hänga såväl aldrig tidigare visade bilder som äldre, ända tillbaka till 2009.

– Det blir en bred översyn av mitt konstnärsskap, ett retrospektiv över de senaste åtta åren. Jag har bland annat med grafik, akvareller och stora bilder. Jag målar mest i akryl.

ANNONS

Hur har det känts att välja och vraka bland gamla verk?

– Jättebra, några av dem har jag inte sett på flera år. Det har varit lite som att göra bokslut – eller deklarera, säger Astrid och tillägger:

– Men det har förstås varit betydligt roligare.

När man ser storskaligheten i Astrid Sylwans måleri är det lätt att förstå att hon lägger mycket tid – 50 procent, enligt henne själv – på offentlig utsmyckning.

– Jag har precis smyckat en perrong vid t-centralen på den nya City- banan i Stockholm, och jag är i gång med ett stort projekt med en 600 kvadratmeter stor väggmålning. Det är kul att få ta i så att det smäller,

Du får väl vara försiktigare vid en offentlig utsmyckning? Den ska ju ses av folk som inte har valt den?

– Ja, visst får man vara lite varsam, till exempel med konst på sjukhus. Den måste ge en viss förmåga till avkoppling och kontemplation.

I Hishult kan du förstås vara friare. Vet du hur du ska hänga dina bilder?

– Jag har alltid en plan inför utställningar, som ändras när jag kommer på plats. Plötsligt ser man allt på ett annat sätt och inser att två bilder på samma vägg slår ut varandra.

ANNONS

Fotnot. Utställningen ”Spår” pågår till och med 15 oktober.

ANNONS