Konst blir musik när Per Thornberg jazzar loss

Under 2020 har jazzmusikern Per Thornberg släppt fem singlar inspirerade av lika många konstverk. Snart släpps boken som sammanfattar hans senaste projekt.
– Det är kul att kunna kombinera musik och konst, konstaterar Per Thornberg.

ANNONS
|

Per Thornberg är Halmstads egen jazzsaxofonist. Genom åren har han spelat på många vernissager och haft samarbeten med flera kända konstnärer. Han är också studiomusiker på Per Gessles senaste album och undervisar på deltid på Sturegymnasiet.

Som för många andra musiker har frilansuppdragen kommit glesare under coronaåret 2020. Per Thornberg har då fått tid över att färdigställa sitt senaste projekt: boken ”Interaktioner i musik och konst”.

Fyra konstnärer väckte hans inspiration

– Genom boken talar jag om varför jag inspirerats av olika konstnärer. Jag hoppas att den inte bara inspirerar kollegor, utan även väcker intresse hos konst- och musikälskare. Tanken är att man ska sjunka in i texten och upptäcka konstnären under tiden man lyssnar på min musik, säger Per Thornberg.

ANNONS
Jazzmusikern Per Thornberg släpper boken Interaktioner i musik och konst den 7 november.
Jazzmusikern Per Thornberg släpper boken Interaktioner i musik och konst den 7 november. Bild: Jari Välitalo

Boken handlar om fem kompositioner där han berättar om sina musikaliska möten med konstnärerna Karin Almlöf, Lage Lindell, Signe Lanje och Dagmar Glemme, de två sistnämnda från Halmstad.

Tanken är att man ska sjunka in i texten och upptäcka konstnären under tiden man lyssnar på min musik.

– Ofta försöker jag fånga någon stämning i konstverket, men det blir såklart en subjektiv tolkning med musik som jag tycker passar. Jag hittar en detalj och sedan kommer idéerna.

Jazzen möter konsten

Konstverken The Light, The Starter, The Point, Lines & Waves och Free Tree Flow har omvandlats till musik. Flera av dem har skildrats med jazziga toner genom Pers saxofon eller piano.

– Alla fem singlar har släppts digitalt under 2020. Det är nytt och lite ovant för mig, men det är kul att hänga med i tiden och att musiken delas.

Det officiella boksläppet äger rum på Söndrums bibliotek den 7 november.

– Det är såklart coronaanpassat med 20 besökare i taget, tillägger Per.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS