Hela Sverige bakar-Stephanies bästa sorbet som svalkar

Hela Sverige bakar-vinnaren Stephanie Johansson älskar sommaren. När naturen har vaknat till liv ger hon sig ut och plockar bär och ätbara blommor som hon kan använda till sina bakverk. Lagom till midsommar, när hettan väntas dra in, bjuder hon på en sorbet med svalkande lime och gurka.

ANNONS
|

– Inspirationen fick jag från konditorn My Feldt, som har en lemonad i de smakerna. Jag vidareutvecklade det hela till en sorbet. Eftersom den är mjölkfri har den även blivit en favorit hos familjemedlemmar som är känsliga mot laktos och mjölkprotein, säger hon.

Receptet på den gröna sorbeten finns även i hennes bakbok, där hon samlat olika favoriter. Bäst gillar hon att arbeta med sådant som naturen bjuder på.

– I Sverige har vi ett väldigt kort tidsfönster när vi själva kan plocka våra råvaror. Det gäller att ta vara på det. Allt man bakar blir så mycket vackrare och godare när man använder det som är färskt eller nyskördat, säger Stephanie, som bor i Drängsered utanför Hylte.

ANNONS

Snabbfixar från frysen

När hon själv bjuder på sommarfika är det förstås ett måste att det är hembakat. Det ligger liksom i sakens natur. Men det är ju inte alltid man har lust att dra igång något i köket, och då är det perfekt att ha en kaka i frysen som man snabbt kan piffa upp.

– Om du till exempel har en sockerkaka kan du lätt göra den lite roligare genom att smula sönder den och rosta bitarna i ugnen. Varva dem sedan med grädde och bär eller en kräm. Vill du göra serveringen extra fin så lägg upp blandningen i snygga glas, tipsar hon.

För den som har minimalt med tid går det att förenkla ytterligare.

– Hinner du bara göra något litet, så rör ihop en glasyr och slå den över din kaka. Har du dessutom några nyplockade bär att dekorera med, är du hemma.

Bröllopstårtor stundar

På bakfronten kommer Stephanie annars mest att ägna sig åt bröllopstårtor i sommar. Hon är glad över att bröllopen och festerna är tillbaka efter pandemin.

– Jag har fått många tårtbeställningar och älskar att arbeta med smakerna och dekorationerna. Själv outsourcade jag min bröllopstårta. Jag var gravid och mådde dåligt, så det var inte läge att baka. Men det fick jag chansen att ta igen i finalen i Hela Sverige bakar. Då skapade jag den bröllopstårta som skulle varit ha varit vår.

ANNONS

Bild: Privat

Sorbet på gurka och lime (6 portioner)

2 dl strösocker

1 1/4 dl vatten

1 gurka

5 limer, saft

80 g äggvita (2–3 medelstora)

1 tsk strösocker

GÖR SÅ HÄR:

1. Koka upp strösocker och vatten. Fortsätt koka på medelvärme i 5 minuter.

2. Kör gurkan i en mixer och sila genom en finmaskig sil.

3. Blanda sockerlag, gurksaft och limesaft.

4. Frys utan lock i 3 timmar, rör om då och då med en gaffel. Det ska vara som en slush i konstistensen.

5. Vispa äggvita + 1 tsk strösocker till en styv maräng och vänd ner slushen i marängen.

6. Frys utan lock i 4 timmar.

7. Skopa upp och servera, alternativt täck med lock och förvara i frysen. Låt då sorbeten tina 20 minuter i kylen före servering.

LÄS MER:

ANNONS