Meryl Streep som Donna och Amanda Seyfried som unga Sophie i nya Mamma Mia! Here we go again som får biopremiär 18 juli.
Meryl Streep som Donna och Amanda Seyfried som unga Sophie i nya Mamma Mia! Here we go again som får biopremiär 18 juli. Bild: Universal pictures

Tio filmer du inte får missa i sommar

Sommarhettan må vara förförisk. Men det finns all anledning att tillbringa åtminstone några timmar i biosalongens svalka. HP tipsar om tio omistliga filmer.

ANNONS
|
Sommarens bästa filmer

Mamma Mia! Here we go again

0
Relationstrasslet i ABBA-takt fortsätter. Lika hejdlöst tramsigt och underbart som någonsin, med Meryl Streep som Donna och Amanda Seyfried som hennes dotter Sophie. Även Julie Walters, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård och Colin Firth återvänder till den grekiska övärlden. Att poplegenden Cher dyker upp osäkrar allt och tar filmen till nya nivåer. Vem hon spelar? Donnas (Meryl Streep) mamma!

0
Sommarens bästa filmer

Whitney

0
Här poserar Whitney Houston med musikproducenten Clive Davis,. Året är 1983 och hon har just skrivit kontrakt med Arista Records. Ett samarbete som ska göra henne till superstjärna och bästsäljande artist. Kevin Macdonalds dokumentär ger oss en unik en inblick i Whitneys liv och karriär i en politiskt laddad tid. Musikhistoria skrivs men Whitney vantrivs allt mer med den hon blivit. Utan kärlek går allting snett. Se gärna också Nick Broomfields dokumentär Whitney: Can I be me från 2017 som ligger på Netflix.

0
Sommarens bästa filmer
Bild: Barry Wetcher

Ocean's 8

0
Sandra Bullocks kaxiga insats som Debbie Ocean bör inte missas. Feministisk och ultracool axlar hon George Clooneys mantel och tar täten i en kuppfilm som väl mäter sig med föregångarna, lika snygg som finurlig. Helena Bonham Carter gör sin bästa insats på länge som vimsig, bedagad modedesigner. Även artisten Rihanna och Anna Hathaway briljerar i sina roller.

0
Sommarens bästa filmer

Bergman - Ett år, ett liv

0
Året är 1957. Bergman är närmast maniskt produktiv. Filmerna Smultronstället och Det sjunde inseglet har premiär. En tv-serie, radioteater och fyra teaterpjäser hinner han också med. Privat har han sex barn, är inne på sitt tredje äktenskap och dejtar samtidigt Bibi Andersson. Jane Magnussons dokumentär gjorde succé vid världspremiären i Cannes. Filmen innehåller nya uppgifter ur en aldrig tidigare visad tv-intervju från 1980-talet. Där anklagar Dag Bergman sin lillebror Ingmar för att ljuga.

0
Sommaren bästa filmer

A Ciambra - berättelsen om Pio

0
Att få hänga med 14-årige Pio i Kalibriens slum känns som en livsviktig, om än obehaglig, upplevelse. När hans pappa hamnar i fängelse tvingas Pio försörja familjen. Det går sådär. Hans enda bundsförvant är Ayiva, en illegal flykting från Burkina Faso. Regissören Jonas Carpignano skildrar precist och i dokumentär stil romernas oacceptabla villkor i Italien på fattiga bakgårdar där småbarn kedjeröker och vänskap lätt förvandlas till svek...

0
Sommarens bästa filmer

Teheran tabu

0
Regissören Ali Soozandeh ville göra en film om mäns maktmissbruk och sexuella tabun, vilket är lättare sagt än gjort i dagens Teheran, Lösningen blev att animera berättelsen i realistisk stil. Det humoristiska, samhällskritiska dramat utspelar sig i ett samhälle som låtsas som att sexualiteten inte finns. FIlmen har jämförts med mästerverk som Ari Folmans Waltz with Bashir och Marjane Satrapis Persepolis.

0

Sommaren bästa filmer

Charmören

0
Applåderna ville aldrig ta slut efter visningen av Charmören på Göteborgs filmfestival. Ardalan Esmaili övertygar stort som iranske Esmail, som riskerar att bli utvisad ur Danmark. Hans plan blir därför att försöka ragga upp en dansk tjej, gifta sig och få uppehållstillstånd. Iranska Sara genomskådar honom snabbt och de blir förälskade. Allt är dock ingen dans på rosor eftersom Esmail bär på en hemlighet.

0
Sommarens bästa filmer

Förolämpningen

0
Ziad Doueiri var en av Ruben Östlunds konkurrenter om en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Hans briljanta berättelse kretsar kring en palestinsk flykting, Yasser, som är byggförman i ett hus där det bara bor kristna libaneser. Bland dem mekanikern Toni och hans gravida fru. Männen, med varsitt ego modell större, börjar förolämpa varandra, och det allt grövre språket övergår snart i våld. De hamnar i rätten, fallet uppmärksammas stort nationellt och den välspelade historien manar till eftertanke.

0
Sommaren bästa filmer

Ant-Man and the wasp

0
Huvudpersonernas superkraft i den nya lekfulla Marvelfilmen är att de kan bli små. Mycket små. Som myror eller getingar eller till och med....atomer. Med en magisk fjärrkontroll kan de också krympa byggnader och bilar. Filmen tar vid där Captain America: civil war slutade, när Scott Lang/Ant-Man hamnade i husarrest i Tyskland.

0
Sommarens bästa filmer
Bild: KatriinaMakinen

Anders, jag och hans 23 andra kvinnor

0
Vad gör du om du träffar "mannen i ditt liv" på Tinder. Och sedan upptäcker att han har 23 andra kvinnor också? 49-åriga filmaren Nahid Persson bestämmer sig för att göra en film om sveket. Hennes tinderdejt, tennisspelaren Andres Rosén, vill överraskande nog medverka. Vissa filmkritiker kallade filmen cynisk och ett haveri. Andra hyllade regissören för hennes mod att sätta sig själv på spel.

0
ANNONS