Hett om öronen när skräckfilm spelades in i Laholm

I den vanligtvis lugna skogsmiljön i Kårarp, mellan Skogaby och Knäred, har det varit liv och rörelse den senaste tiden. Liv kanske är fel ord men produktionen för skräckfilmen ”Eihwaz” har iallafall hittat den perfekta inspelningsplatsen just här.

ANNONS
|

I skogarna mellan Knäred och Skogaby är det ovanligt mycket folk denna dag. I vad som känns som mitt ute i ingenstans pågår nämligen en skräckfilmsinspelning. Den tolv personer stora produktionen går in på sin näst sista inspelningsdag och det är full aktivitet.

– Skriker jag på er så ta det inte personligt, vi har bara mycket att göra, säger regissören Axel Rydén när han hälsar på oss.

Det röda huset ligger längst in på en lång grusväg och skulle kunna vara en verklig sommaridyll där det enda som hörs är fågelkvitter och fåren från hagen bredvid.

– Men det har vi förstört nu till inspelningen. Vi har fått låna huset av en dam och hennes man, säger Emmelie Fasth som är producent och sköter make-up.

ANNONS

Hon har dessutom också skrivit manus och är det lokala inslaget i produktionen. Till vardags arbetar hon som lärare men hon driver också ett företag som anordnar arrangemang på temat skräck.

– Men det var Erik som introducerade mig för film. Han ringde upp mig en dag och behövde att någon var blodig efter att ha blivit sprängd i luften, säger hon.

Erik Elmgren är filmens andra producent och stuntkoordinator där pyroteknik är hans expertområde. Efter det inledande samarbetet fick Emmelie frågan om hon kunde tänka sig att skriva ett skräckfilmsmanus. När manuset var färdigskrivet så fick initiativtagaren ett annat uppdrag och hoppade av.

– Men vi bestämde oss för att köra på ändå, säger hon.

De började då samarbeta med Region Halland som sponsrar inspelningen. De flesta i teamet kommer från Stockholm och alla har jobbat med film tidigare. Alla som är med i produktionen gör det dock helt ideellt.

– Vi ska få mer filminspelningar till Halland, det är en av poängerna med det här. Vi samarbetar nu med Region Halland och vi kommer att utöka samarbetet med Katrinebergs folkhögskola. Vi siktar på att få ett färdigt filmteam i Halland och ge filmskaparna här en möjlighet att jobba på plats så att de inte behöver åka till Stockholm, säger Erik Elmgren.

ANNONS

Filmen handlar om ett sällskap på tre som bestämmer sig för att ge sig ut på en liten resa. De har hyrt en stuga och nyckeln hämtas hos en minst sagt suspekt herre.

– Gemene man hade nog gått hem i det läget men de fortsätter. När de kommer till stugan börjar det hända rätt märkliga grejer med huvudkaraktären Micke. Det är några krafter på platsen som börjar äta sig in i honom och sen går det utför därifrån, det blir ett jävla liv, säger huvudrollsinnehavaren Andreas Gauffin.

Handlingen kretsar också till Eihwaz-runan och har inslag av den nordiska mytologin där livets träd Yggdrasil kommer spela en stor roll.

Just idag ska också en av de hetaste scenerna spelas in. Det är en person som brinnande ska hängas upp i ett träd. Så långt det går försöker de undvika digitala effekter, det ska vara äkta vara.

– Varken jag eller Erik tror på digitala effekter. Det är ofta att vi sitter och kollar film och suckar över att det är fejk, säger Emmelie Fasth.

– Vi gör det på rätt sätt, fyller Erik Elmgren leende i.

Det gör att det krävs rigorösa säkerhetsåtgärder. Det är gott om brandsläckare på platsen och stuntmannen Daniel Hallin tar på sig en dräkt som ska skydda från värmen.

ANNONS

– Det och skyddsgelén gör att han kan brinna en minut utan att det känns, förklarar Erik och applicerar en annan gel som gör att det brinner utan värme på hans rygg och tänder på.

Brandsläckaren skummar ner den lilla lågan och just den delen av förberedelserna inför scenen är färdig. Trots att filmandet snart är färdigt är det mycket jobb som återstår. Premiärdatumet är fortfarande inte satt men förhoppningen är att det ska vara någon gång i slutet av året.

– Tanken är att premiären ska vara lokalt så antingen i Laholm eller Halmstad, avslutar Emelie Fasth.

ANNONS