KRÖNIKA: Rafflande om suspekta självmord och näthatare

ANNONS
|

Val McDermid är en både pålitlig och produktiv författare, som man sällan blir besviken på. Förra året kom ”Döden vittnar”, den tredje boken om Karen Pirie och i år är det dags att återvända till Tony Hill och Carol Jordan med romanen ”Det svarta nätet” (Alfabeta).

När jag såg titeln tänkte jag att boken skulle handla om nätdejting, ett ämne som deckarförfattare då och då utforskar med mer eller mindre lyckat resultat. I stället tar McDermid upp ett ännu mer aktuellt ämne: näthatarna. De allra flesta troll nöjer sig med att i skydd av anonymitet spy ur sig galla men förövaren i ”Det svarta nätet” vill mer än så.

ANNONS

För Tony Hill och Carol Jordan börjar det nästan som endistraktion. Jordan har blivit tagen för rattfylla och Hill kommer sättande för att rädda henne. Ett par självmord får Tony att ana oråd och medan Carol, som inte längre är polis, fortsätter att renovera sin brors lada, försöker Tony dels hålla henne borta från spriten och dels förstå vad det är som skaver när det gäller självmorden. Det handlar om kvinnor som tagit ställning för kvinnor mot män och som inte låtit sig skrämmas av alla hatmejl utan fortsatt argumentera. Men som till slut gett upp och avslutat sitt liv på egen hand. Ingen av dem har efterlämnat förklarande brev men hos samtliga offer finns böcker, skrivna av kvinnliga författare som tagit sitt liv.

Carol Jordan slipper genom magi (eller åtminstone på order av högre polismakt) undan åtal och återgår till polisyrket. Hon handplockas som chef för en regional mordgrupp och detta blir gruppens första fall.

Det var trevligt att återse Hill/Jordan och jag blir sugen på att uppdatera mig på böcker jag missat. Jag tycker om att personerna inte är endimensionella och stillastående och jag uppskattar att författaren litar på sin förmåga att skapa spänning utan att rusa genom intrigen i högsta tempo.

ANNONS

En annan författare som jag fått ögonen på är Lucie Whitehouse. Än så länge finns bara två av hennes romaner på svenska: ”Före dig” och ”Nära dig”, båda förlaget Etta.

Medan Val McDermid oftast har poliser som huvudpersoner går Lucie Whitehouse en annan väg och låter poliserna befinna sig i periferin. ”Nära dig” är den typen av thriller där jag har lösningen klar för mig i ett tidigt skede men så vrider författaren på förutsättningarna så att allt ställs på ända. Inte bara en gång utan flera.

Två vänner som mist kontakten, den ena har hoppat från taket till boningshuset, den andra vill reda ut hur det kunde hända – inte minst med tanke på att vännen var extremt höjdrädd. Bit för bit får vi veta men bilden förändras, hemligheter grävs fram och spänningen stegras.

Håll koll på Lucie Whitehouse och missa inte hennes välskrivna thrillers.

ANNONS