Katta diktar om mörker och ljus

Katta Carlsson skriver självutlämnande om mörka erfarenheter, för att ge hopp till dem som går igenom det hon genomlevt.

ANNONS
|

Katta Carlssons diktsamling ”Nåden blommar i nödens kaos” skildrar det nattsvarta, men också det ljus som blev hennes räddning.

I många av dikterna skriver hon saker hon aldrig förr sagt till någon – om missbruk och död, sex och våld, sjukdom och psykiska problem. Hon blottar sina personliga erfarenheter för att visa att det finns vägar ut.

– Det känns ambivalent. Jag känner mig lite naken. Men jag hoppas att boken ska ge hopp och uppmuntran. Det går att överleva, jag har överlevt, säger Katta Carlsson.

Hon har varit där ingen vill vara. Kvävande ångest ledde till att hon fastnade i missbruk.

ANNONS

– Jag var väldigt självdestruktiv och ville till slut ta livet av mig. Och att knarka ihjäl sig tyckte jag var ett bra sätt.

När Katta mötte Gud kom frälsningen. Men det var inte så självklart som det låter. Det skulle krävas ännu en vända i eländet innan hon till slut kunde blir fri från drogerna. I diktsamlingen har Gud en betydande plats. Han symboliserar det underbara, förändringen i Kattas liv.

– Min relation med Gud har blivit annorlunda sedan jag skrev boken, den har fördjupats. Jag har alltid varit väldigt noga med att vara ärlig. I mellantexterna kämpade jag mycket med det, speciellt det som handlade om tron, men i dikterna har jag inte varit lika noga, där finns dikter från så långt tillbaka som slutet av 80-talet, det kan vara något ord som kommit till för flytet. Men i stora drag är det ju min bild av det liv jag levt.

Katta är född och uppväxt i Helsingborg, i dag bor hon på Andersberg i Halmstad. ”Nåden blommar i nödens kaos” är hennes första diktsamling. Tidigare har hon mest läst sina dikter på scen och tagit sig till SM i poetry slam fyra gånger – 2011, 2013, 2016 och 2017.

ANNONS

– 2013 kom jag på elfte plats av 47, det var en jätteuppmuntran. 2016 lyckades jag sedan komma på tionde plats, trots att jag diktar om Gud och Jesus.

Det var i samband med poetry slam som hon kom i kontakt medGaudete förlag. Defrågade Katta om hennes dikter fanns utgivna och föreslog att hon skulle ge ut en diktsamling.

Det är många som hört av sig och känt igen sig i Kattas dikter.

– Boken är riktad till alla människor. Jag har kontakt med personer som inte är kristna men som ändå läst och sagt ”jag känner igen mig”.

Katta säger att det är bra att dikterna når ut, men tillägger:

– Tyvärr är det ju så att de som känner igen sig inte mår så bra själva, det är nog värre nu än på 80-talet, då jag var ung, mer missbruk och fler självmord. Min bön är att det ska ske en förändring.

Lite om: Katta Carlsson

Född: 1965 i Helsingborg.

Bor: Andersberg. Flyttade till Halmstad 2010.

Familj: En vuxen son.

Aktuell: ”Nåden blommar i nödens kaos” gavs ut i år och har tagit lång tid att färdigställa. Vissa av dikterna skrev Katta redan på 80-talet.

Har tidigare gett ut: Barn- och ungdomsboken ”Ryttaren på den vita hästen”.

Om poetry slam: ”Första gången jag deltog var 2011, jag hörde att andra delade med sig av saker och det har bidragit till att jag vågat skriva mer personligt”.

ANNONS