Från husdrömmar till snabba cash – här är författarna på En kväll för boken

I november är det återigen dags för en kvintett av författare att träffas på Teatern och möta Halmstadborna. I år är det fem vitt skilda genrer som samsas på scen: gangsters och inredning, glädje och sorg och så ett avhopp från Svenska akademien.

ANNONS
LocationHalmstad||

Varje år, när det inte är pandemi, arrangerar Hallandsposten litteraturevenemanget En kväll för boken på Halmstads teater. Författare samlas på scen och berättar om sina karriärer och böcker, och publiken får även möjlighet att träffa dem och få böcker signerade. Sedan 1950-talet, då Astrid Lindgren var en av de första gästerna, har många namn kommit och gått, och nu är det dags att lägga ytterligare några till den långa listan. En av deltagarna har varit med två gånger tidigare, men övriga fyra är debutanter. Onsdag den 9 november får vi stifta bekantskap med Jens Lapidus, Emma Hamberg, Patrick Ekwall, Marie Olsson Nylander och Klas Östergren. Precis som förra året är Halmstadförfattaren Sara Beischer konferencier. Biljetterna släpps på fredag.

ANNONS
Bild: Pressbild

Jens Lapidus

Jens Lapidus är juristen som blev författare, och som har fokuserat sin karriär på Stockholms undre värld. Han slog igenom stort med boken ”Snabba cash” 2006, samt dess uppföljare. Bokserien blev filmatiserad av Daniel Espinosa med Joel Kinnaman i huvudrollen i de tre filmerna som kom ut mellan 2010 och 2013. Ifjol tog Netflix upp stafettpinnen med den nya tv-serien ”Snabba cash”.

Lapidus senaste bok ingår i ”Top dog”-serien och heter ”Mr Ett”. Den släpps inte förrän i oktober – så det är alltså en rykande färsk bok som han ska tala om på Halmstads teater. Den handlar om en gangsterboss som funderar på att sluta, och kampen om vem som ska efterträda honom.

Vad kommer du att prata om på En kväll för boken?

– Jag tänkte prata om mitt skrivande allmänt, och hur det kom sig att jag som advokat började skriva. Vad jag försökt ta med mig från mitt arbete i rättsväsendet. Jag kommer även att berätta om min nya bok ”Mr Ett” och hur den ser annorlunda ut än tidigare böcker.

Hur är det att träffa läsarna på sådana här träffar?

– Underbart! Jag älskar att pandemin är slut och att jag kan träffa människor på riktigt igen, särskilt läsare.

ANNONS

Har du varit i Halmstad tidigare?

– Nope. Inte vad jag kan påminna mig. Eller jo förresten, jag har varit i Halmstads tingsrätt. Hade ett amfetaminmål där en gång för länge sen.

Bild: Pressbild

Emma Hamberg

I somras var det många semesterlediga som tog sig tid att lyssna när Emma Hamberg sommarpratade i P1. Där kunde man höra om livet i Sverige och Frankrike, och det är hennes blåvitröda sida som spelar huvudrollen i boken ”Au Pif! Franska recept och bagateller”, som hon tar med sig till Halmstad. Här samsas recept på franska delikatesser med personliga betraktelser och minnen från Provence.

Bild: Pressbild

Patrick Ekwall

Mycket känslor, fast på ett annat sätt än hos Hamberg, blir det även med nästa författare. Patrick Ekwall är för många känd som sportreporter, men ifjol fick Sverige ta del av en annan sida av honom. I februari 2021 avled hans hustru Hannah efter en tids cancersjukdom, och Ekwall var väldigt öppen med sorgen efteråt. Om detta handlar hans bok ”En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon”.

Bild: Pressbild

Marie Olsson Nylander

Har du någon gång haft tankar på att bara lämna den svenska vinterkylan och köpa ett hus i södra Italien? Om detta handlar SVT-programmet ”Husdrömmar – Scicilien” med Marie Olsson Nylander. Hon är också författare, och kommer till Halmstad med boken ”Det rosa huset”. Även här tar hon med oss till Italien, och berättar om inredning och inspiration.

ANNONS
Bild: Pressbild

Klas Östergren

Den femte författaren är Klas Östergren, som är en veteran när det kommer till En kväll för boken. Han medverkade både 1994 och 2005. Han valdes in i Svenska Akademien 2014, men avgick 2018 i samband med konflikten kring kulturprofilen. Om detta har Klas berättat i romanen ”Renegater” från 2020. Hans senaste alster heter ”Större trygghet aldrig fanns” och handlar om ett uppmärksammat mord som aldrig skedde, på en person som inte fanns, ledaren för en organisation som var lika påhittad den. (Det hela var ett konstprojekt av konstnären Björn Lövin.)

Biljettsläpp på fredag

Biljetterna till evenemanget släpps nu på fredag, den 16 september, och kan köpas på Halmstads turistbyrå (Halmstad Tourist Center) eller på nätet, på ticketmaster.se. Nu väntar förhoppningsvis en välfylld teater med intressanta samtal, hoppas Hallandspostens nye chefredaktör Herman Nikolic:

– Jag tror många av oss varit svältfödda på kultur- och nöjesevenemang på senare tid så det känns väldigt kul att HP kan erbjuda läsarna En kväll för boken i år igen. Både av litterära och av sociala skäl. Förra året var kvällen en regelrätt dundersuccé har jag förstått. Med de toppförfattare som kommer i år hoppas jag nu bara att det blir någon biljett över även till mig.

ANNONS
ANNONS