Fem fina namn vid En kväll för boken – snart släpps biljetterna

Onsdag 24 november – med Göran Greider, Christina Larsson, Kalle Lind, Tareq Taylor och Stina Wollter på scen. En kväll för boken är tillbaka, och den 29 september släpps biljetterna.

ANNONS
|

Förra året fick Hallandspostens bokafton ställas in på grund av pandemin, precis som alla andra evenemang. I år var det länge osäkert hur många man skulle kunna vara i publiken, men när beskedet kom att restriktionerna lyfts den 29 september ändrades förutsättningarna.

– Vi är jätteglada att kunna arrangera En kväll för boken som vanligt – det är ju en tradition som pågått sedan 1950, med några få uppehåll, säger Viveka Hedbjörk, Hallandspostens chefredaktör och fortsätter:

Tareq Taylor och Stina Wollter på scen

Årets fem författare – Göran Greider, Christina Larsson, Kalle Lind, Tareq Taylor och Stina Wollter – bjuder på stor bredd. Här finns ett diktverk om sjukdom, en deckare, en biografi, en kokbok med personliga texter samt en annorlunda konstbok.

ANNONS

– Våra författaraftnar brukar bli otroligt fina kvällar, och med de här fem namnen är jag övertygad om att det kommer att bli så även den här gången, säger Viveka Hedbjörk.

Göran Greider bubblar av förväntan

En som bubblar av förväntan inför evenemanget är författaren och debattören Göran Greider. Han var faktiskt med på En kväll för boken redan 2008, då med en bok om poeten Dan Andersson. Nu återkommer han med rykande färska ”Barndomsbrunnen”, en självbiografi som inte väjer för det svarta. Den handlar om den tuffa cancerbehandling som Greider nyligen gått igenom.

Cancer är ju nästan en folksjukdom i dag, så jag tror att många kommer att känna igen sig, både drabbade och anhöriga.

– Cancer är ju nästan en folksjukdom i dag, så jag tror att många kommer att känna igen sig, både drabbade och anhöriga. Men det blir inte bara mörker, utan även en hel del om min uppväxt i en arbetarfamilj i Vingåker, säger han.

Göran Greider.
Göran Greider. Bild: Janerik Henriksson/TT

Greider hoppas på en riktigt fullsatt teater.

– De flesta som besöker En kväll för boken brukar ju vara vuxna, så jag gissar att minst 97 procent kommer att vara fullvaccinerade. Då vågar vi möta varandra på riktigt – även om min gissning är att skuggorna från pandemin inte kommer att lägga sig helt förrän nästa sommar.

Att prata om böcker är livsviktigt för en författare och ”normala” år åker Göran Greider land och rike runt (helst med tåg av klimatskäl) och möter sin publik.

ANNONS

– Så har det inte varit nu. Men jag läste in min senaste bok som ljudbok, och som författare får man faktiskt en annan ingång när man läser sin bok högt för sig själv. Då är man tillbaka i det ursprungliga berättandet för andra människor, för skriftkulturen är bara 5 000 år gammal. När man är ute på bokarrangemang tar man alltså upp en uråldrig tråd genom att berätta för en publik. Nog är det lite häftigt!

Sara Beischer är årets konferencier

Konferencier i år är Sara Beischer, uppvuxen i Varberg men Halmstadbo sedan 2006. Hon är själv författare och medverkade i den rollen vid En kväll för boken 2013 med sin andra roman, ”Det finns råttor överallt utom på Antarktis.”

– Jag minns det som en varm, rolig och stämningsfull kväll. Böcker är fantastiska, och därför är det så häftigt att få höra om tankarna bakom det man har läst – eller ska läsa.

Att vara konferencier för ett evenemang av den här typen och storleken – Halmstads teater tar in 900 personer och 2017-2019 har det varit slutsålt – känns ”ärofyllt och pirrigt”, konstaterar Sara:

– Ärofyllt för att det är en fin kväll. Det är ett arrangemang som jag gillar och som jag själv brukar besöka som privatperson, så det ska bli kul att få vara på andra sidan. Pirrigt för att det på ett vis är ett ganska ensamt uppdrag, där det är viktigt att få både författarna att publiken att känna sig välkomna; att lyckas guida alla genom kvällen på ett bra sätt.

ANNONS
Sara Beischer.
Sara Beischer. Bild: HP-arkiv

Sara Beischer tycker också att årets uppställning är ”ett fantastiskt och varmt gäng”.

– Det är en kompott med färgstarka personligheter som kommer med spännande böcker. Jag hade gått och lyssnat på var och en av dem om de hade gjort separata framträdanden, säger hon.

Fotnot: Biljetterna till En kväll för boken släpps onsdag 29 september klockan 10. De säljs på Halmstad Tourist Center, samt på ticketmaster.se.

De fem författarna och deras böcker:

Göran Greider: Debattör och författare, som i ”Barndomsbrunnen - En historia om sjukdom och minne i brutna rader” berättar om livet som cancerpatient. Men det är också en resa bakåt i tiden, där han tar avstamp i barndomen och uppväxten i en arbetarklassfamilj i Vingåker.

Christina Larsson: Med ”Agenturen. Ett livsavgörande beslut” startar Christina Larsson, med sommarställe i Haverdal och rötter i Harplinge, en ny spänningsserie, som utspelar sig på Västkusten. (En tidigare serie, om Sektion M, utspelar sig i Halmstad…).

Kalle Lind: I ”HasseåTage” berättar Kalle Lind – som kallar sig diversearbetare i kulturbranschen och bland annat driver radiopodden Snedtänkt – historien om två av Sveriges största humorister, Hasse Alfredsson och Tage Danielsson.

Tareq Taylor: Kocken och tv-personligheten släppte i våras ”Tareq Taylors matresa”, som bygger på tv-programmet där han med sin pappa och bror reste till Jerusalem för att leta recept – och rötter. I höst kommer ”Middag i en gryta” – även den en kokbok med personliga texter upptill.

Stina Wollter: I mer än 30 år har Stina Wollter varit yrkesverksam konstnär. I ”Kring denna konst” får vi kliva in i berättelserna bakom hennes bilder. Boken innehåller även ett rikt urval av Stinas egna verk genom årtiondena – från måleri och teckningar till kollage, skulpturer och foton.

ANNONS