Trivs bland böcker. Författare, förläggare, korrekturläsare, layoutare – Grim/Annika Bengtsson gör allt.
Trivs bland böcker. Författare, förläggare, korrekturläsare, layoutare – Grim/Annika Bengtsson gör allt.

Fem år med Gris i motvind

I vår kan Annika Bengtsson summera fem år med det egna förlaget Grim – och firar gör hon med sin första feelgood-roman ”Kvinnor, vin och vänner”.

ANNONS
|

Det var våren 2011 som Annika Bengtsson startade Grim. Då hade hon gett ut två romaner på ett förlag i Norrland, men insett att tryckningen blev så dyr att det var omöjligt att gå runt på försäljningen.

– Namnet står för Gris i motvind och speglar hur tuff den här branschen är. Själva grisen är hämtad ur Nalle Puh, säger Annika och visar en bild på lille Nasse som stretar framåt - trots att det blåser så hårt att varje steg är förenat med stor möda.

– Det svåraste är att nå ut. När jag nu släpper en ny bok har jag mejlat ett 20-tal bokbloggare, som jag hoppas ska uppmärksamma releasen. Jag tar också kontakt med traditionell media, men generellt skriver de allt mindre om litteratur och det är allt färre titlar som recenseras.

ANNONS

Med andra ord gäller det att synas och Annika brukar vara med på bokmässan i Göteborg.

– Det kostar cirka 15 000 kronor, men det är värt pengarna. Jag säljer en del böcker och det är inspirerande att träffa andra författare.

När Annika startade slöt hon avtal med olika parter som förenklar livet för det lilla förlaget: Postnord som fakturerar i efterhand och skickar böcker till en rimlig kostnad, Förlagssystem som tar hand om beställningar och mellanlagrar en del av utgåvorna så att man slipper ha hela lagret hemma, Adlibris som säljer på nätet, med flera.

Och när hon ska sammanfatta de stora trenderna i branschen går det inte att komma undan ljudboken. Den kom först på cd, försvann när cd:n tappade mark - men är nu tillbaka igen som strömmande media.

– En annan stor skillnad är att allt går så mycket snabbare nu. När vi bara hade de stora förlagen kunde det ta ett år –minst – från att ett manus lämnades till att boken fanns till försäljning, nu kan det handla om några månader.

Sedan starten har Annika givit ut elva papperstitlar och fem e-böcker - både egna och andras.

– Den största utgivningen är reportageboken ”Våra älskade orkade inte leva”, som handlar om självmord. Den trycktes i 1000 ex och har också fått genomslag i media.

ANNONS

Författare är Joanna Björkqvist, som bor i Onsala och som Annika har ett kontinuerligt samarbete med.

– Det är skönt att ha ett bollplank, att vara egenutgivare kan bli ganska ensamt annars, säger Annika och konstaterar att det inte heller är några stora pengar att tjäna när man verkar i lite mindre skala.

– Tack vare kloka placeringar under de år jag yrkesarbetade har jag en ekonomisk grundtrygghet, vilket gör att jag kan sova gott om natten. Förlaget går runt och det är på den nivån jag vill ha det. Jag startade Grim för att jag ville skriva och ge ut mina egna böcker - den övriga utgivningen har kommit till efterhand.

Annika tar också korrekturuppdrag och formger både omslag och inlagor i olika publikationer. I år ska Grim dessutom för första gången ge ut en författare som Annika inte känner sedan tidigare.

– En kvinna från Blekinge skickade fyra kapitel av en bok som hon ville att jag skulle ge ut. Jag gillade det och bad henne skicka resten. Även det höll, så i vinter ska Grim ge ut hennes roman. Plus att det kommer ännu en reportagebok av Joanna Björkqvist. Jag kan inte berätta vad temat är, men även nu handlar det om intervjuer med människor som inte har haft det så lätt.

ANNONS

Det stora för Annika just nu är releasen av ”Kvinnor, vin och vänner”. Det är hennes första feel good-roman och på baksidestexten beskrivs den som ”en litterär bagatell”.

– Här har jag sammanfört huvudpersonerna i mina tidigare böcker, som ju är betydligt mörkare. Jag tyckte att de förtjänade att få ha det lite roligt och skickade iväg dem på skrivarläger på Fridhems folkhögskola - den plats där jag själv varit så många gånger och som betytt så mycket för mitt författarskap.

Ålder: 58 år.

Bor: Mellbystrand.

Sysselsättning: Författare, driver Grim förlag. Har tidigare jobbat som redigerare på Hallandsposten.

Tidigare utgivning: Romanerna Och natten är lång och svår (1984), Kråkprinsessan (2007), Glömskelunden (2009), Snökupan (2011), Mellan raderna (2013), Sorgbägare (2014), samt kåserisamlingen Cayenne - kryddpojken med bett (2012). Samtliga titlar är även utgivna som e-böcker.

ANNONS