En vandring i naturen och historiens gång längs Prins Bertils stig

Stigen bjuder på alla halländska typer av natur, och är samtidigt en vandring i tiden. Det menar Stefan Gustafsson och Patrik Leonardsson som ger ut boken Prins Bertils stig.

ANNONS
|

Vi träffar duon vid grillplatsen på Örnäsudden, en av många vackra utsiktspunkter längs Prins Bertils stig. Men platsen har även (minst) en historia: en bit ut i havet utkämpades ett sjöslag 1062.

–  Det var den norske kungen Harald Hårdrådes styrkor som mötte danskar, ett vikingaslag som inte är så väl känt bland allmänheten, säger Stefan Gustafsson.

Men nu kan man läsa om det i ”Prins Bertils stig – En vandring från Halmstads slott till Tylösand och Möllegård”, där Stefan och Patrik har följt den 18 kilometer långa stigen, fotograferat och plockat fram berättelser och legender om de olika platserna.

ANNONS

Bägge författarna har lång erfarenhet av projekt, där de har kombinerat sina intressen för Hallands natur och kulturhistoria – och det är knappast förvånande att de ger sig i kast med den populära vandringsleden.

– Jag går ofta längs stigen och det har blivit lite mer än vanligt, under den tid vi har jobbat med boken, säger Stefan.

Patrik bor i Möllegård och har Prins Bertils stig utanför knuten, och den 49-årige naturfotografen har genom åren hittat många motiv längs stigen.

– Naturen är så vacker och varierande, man passerar alla typer av halländsk natur. Här finns bland annat sandstrand, klippkust, dynlandskap, strandäng, vajande sädesfält och en sjö, säger han.

– Ja, just här vid Örnäsudden har vi skog som går nästan ända ner till havet, och doppar grenarna i vattnet, säger Stefan.

Han är 53 år, jobbar som illustratör och grafisk formgivare, och har via förlaget Utblick Media medverkat i många böcker med halländsk kulturhistoria i fokus.

Stefan pekar på hur kan följa Halmstad med omnejds utveckling genom att följa Prins Bertils stig.

– Vi börjar vid slottet där staden växte fram och passerar Söder som långt in på 1900-talet var ett av Halmstads industriområden. Längre fram kommer vi en bit utanför stan där folk började bygga villor, när de ville bo ensamma i sitt hus, och koloniområden som anlades för de som ville ha en odlingsplätt. Längre ut passerar vi Stenhuggeriet och Tylösand, där badlivet tog fart i början av 1900-talet.

ANNONS

Det handlar om stora samhällsförändringar men i boken har stefan och Patrik även uppmärksammat mindre detaljer, till exempel de stenristningar som kungar och vanliga människor har gjort längs vägen.

Söder om Görviks hamn finns en kärleksförklaring till 50-talsidolen Tommy Steele. Namnet står inristat i ett hjärta tillsammans med ett datum.

– Jag ville veta vad som hade hänt vid den tiden och tittade i Hallandspostens arkiv. Det visade sig att Tommy Steele precis hade förlovat sig – men personen som ristade in namnet ville ändå förklara sin kärlek.

Ja, en hyllning som gör Tommy Steele tidlös och det får man även säga om Prins Bertils Stig, som stod färdig 1998.

Nästa år är det 20-årsjubileum för vandringsleden som initierades av Halmstad kommuns dåvarande naturparkmästare Ragnar Johansson, som intervjuas i ”Prins Bertils stig”.

Vad vill ni uppnå med boken? Få ut ännu fler hallänningar på vandring?

– Ja, och man ska gå längs stigen vid alla årstider och vid olika tider på dygnet. Två av mina favoritplatser är Örnäsudden – där du kan uppleva fantastiska gryningar – och Tyludden, där du kan få fina skymningsbilder, säger Patrik

Stefan söker sig allra helst till platsen för Tommy Steele-ristningen, söder om Görvik.

– Där kan man sitta i skuggan av träden och titta ut över havet.

ANNONS
ANNONS