Christoffer Carlsson återvänder till Halmstad i nya boken

Författaren och kriminologen Christoffer Carlsson från Halmstad är högaktuell med sin nya bok ”Brinn mig en sol” som släpps under onsdagen. Återigen utspelar sig handlingen i trakterna kring Halmstad.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Året är 1986. Ett mord har begåtts i byn Tiarp på Nyårsåsen, bara timmar efter mordet på statsminister Olof Palme i Stockholm. För polisen Sven Jörgensson och hans son Vidar ska det visa sig bli en avgörande tid. Sven jagar Tiarpsmannen medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet.

Historien återges många år senare av en författare som har väldigt mycket gemensamt med romanens författare Christoffer Carlsson. Boken är till viss del självbiografisk.

– Hela romanen berättas av en författare som påminner en del om författaren själv. Han är inte jag, men det ligger ganska nära. Många detaljer stämmer med mitt liv, både konkreta, fysiska detaljer men även i det mer tematiska och känslomässiga, säger Christoffer Carlsson.

ANNONS

Precis som i hans förra bok ”Järtecken” utspelar sig den nya, ”Brinn mig en sol”, i trakterna kring Halmstad. Dessutom återkommer Vidar Jörgensson, som hade en framträdande roll i ”Järtecken”, och hans pappa Sven.

– Det var inte riktigt meningen att det skulle bli så. Jag tänkte att ”Järtecken” skulle stå på sina egna ben. Jag skrev 250 sidor på ett helt annat manus, men insåg det aldrig skulle kunna bli lika bra som ”Järtecken”. Jag drogs hela tiden tillbaka till Vidar och, i det här fallet, hans pappa. Det fanns något oskrivet där som liksom väckte författaren i mig, precis som det blir för författaren i boken.

Huruvida vi kan vänta oss fler böcker om Vidar Jörgensson, eller som utspelar sig i Halland, återstår att se.

– Jag vet faktiskt inte om det blir fler. Jag har släppt nio böcker nu och för att hålla mig vital så måste alla dörrar i huvudet stå öppna. Luften och syret kan komma från vilken dörr som helst. Men det är inte omöjligt, jag tycker väldigt mycket om att skriva om den här platsen och de här människorna. Det känns som att jag kommer nära min egen historia på ett sätt som jag inte kan göra annars, samtidigt som jag får berätta en riktigt jävla spännande kriminalroman.

ANNONS

Dina två senaste böcker utspelar sig kring Halmstad, handlar det om lite hemlängtan från din sida?

– Det är en bra fråga, min terapeut hade nog haft en del att säga om den saken. Jag tror att det bara finns två platser jag kan skriva om. Den ena är platsen jag bor och verkar på och den andra är platsen som jag kommer från. Ofantliga metropoler som Tokyo och New York är väl spännande, men de väcker liksom inte författaren i mig. Jag tror att platsen vi växer upp på kommer alltid förbli någon form av mysterium för oss, säger Christoffer Carlsson.

”Brinn mig en sol” släpps under onsdagen i såväl fysisk som digital form. Något som sticker ut är att Carlsson har läst in manuset till ljudboken.

– I och med att det är en författare som berättar så tyckte jag att det kunde passa. Det är ju inte så vanligt att kriminalromaner läses in av författarna själva, men jag tyckte att berättarrösten här är en viktig del av romanen och att det kändes passande med min stämma.

När Carlsson släppte ”Järtecken” 2019 hade han ett releaseparty tillsammans med Mariette Lindstein ute i Marbäck. I år är det, av förklarliga skäl, svårare att ha ett stort firande.

ANNONS

– Det där är så förbannat tråkigt. Vi hade ju till och med två fester förra gången, en i Marbäck och en i Stockholm. Författaryrket är annars rätt så ensamt, så såna tillställningar är bra bara för att få krama alla och säga hej. Fira att man lyckades en gång till.

Hur har annars det gångna året varit för dig?

– Det har varit ett annorlunda år, men jag har påverkats mindre av det än vad många andra har. Jobbet som författare gör man ensam på sin kammare. I jobbet som forskare har jag visserligen ett kontor, men vi har kunnat fortsätta all vår verksamhet på distans. På det viset har det ändå kunnat rulla på.

– På det privata planet så var 2020 ett ganska omvälvande år. Jag skriv i stort sett ingenting under andra halvan av året, utan började gå i terapi i stället och bena ut en del kring vem jag är, relationer till personer i min närhet och hur jag vill leva mitt liv. Den introspektionen har varit värdefull för mig och dels gjort med till en bättre person, hoppas jag, och i förlängningen till en bättre författare.

Läs mer: Christoffer Carlssons ”Järtecken” nominerades till Svenska deckarakademins årliga pris

ANNONS
ANNONS