17-åringen la ut sina tavlor på TikTok: “Blev viral”

Alma Tarstad var hemma från skolan för att hon kände sig sjuk. I brist på saker att göra la hon ut en video på appen TikTok där hon visade upp tavlor som hon målat. Videon blossade upp och helt plötsligt hade hon telefonen full av meddelanden från människor som blev intresserade av att köpa hennes konstverk.

ANNONS
|

Alma som hittills har sålt åtta av sina tavlor, menar att det var lite av en slump att hon började göra konst.

– Jag har alltid tyckt om att måla och pyssla. Jag målade mycket med både farmor och morfar. De var duktiga på det så jag fick med mig inspiration därifrån. Men för några år sedan slutade jag.

När Almas familj renoverade hemma för ungefär ett år sedan hittade de en gammal tavla. Alma bestämde sig för att måla över den med ett nytt motiv.

– Och den blev väl ganska bra. Mina föräldrar tyckte om den, så den hänger uppe på väggen än i dag, skrattar Alma.

ANNONS

Folk hörde av sig och ville köpa tavlor

Intresset att skapa började ta fart igen och efter att hon hört från lite vänner och familj att hon var väldigt duktig så fick hon en dag idén att visa upp sina tavlor på TikTok.

– Videon blev viral. Helt plötsligt fanns det människor som ville köpa något som jag hade gjort, säger Alma som bestämde sig för att börja sälja sina verk.

– I början tog jag emot beställningar utifrån människors önskemål på motiv. Men det slutade jag med ganska snabbt. Jag satte för stor press på mig själv, då tanken på att jag kanske inte målade precis så som personen hade tänkt sig blev jobbig.

Numera skulle man kunna säga att det finns ett signum i Almas tavlor. Hon fokuserar nämligen mest på en särskild stil där hon väljer ut en bit av en låttext från en känd artist och målar sedan artisten ovanpå texten.

– Jag har kollat på sociala medier på olika tekniker man kan använda sig av när man gör tavlor på det här sättet. Men själva idén till motivet har jag kommit på själv.

Almas signum: Ett porträtt av en artist med låttexten i bakgrunden.
Almas signum: Ett porträtt av en artist med låttexten i bakgrunden. Bild: Alma Tarstad

Tre av Almas videos på TikTok har över hundratusen visningar. Hon är väldigt glad över responsen hon fått, som även gjorde att hon blev kontaktad av ett digitalt konstgalleri. Där har hon nu möjligheten att visa upp sina tavlor och nå ut till fler människor med sin konst.

ANNONS

”Jag vill fortsätta med det här så länge jag kan”

Alma studerar ekonomi på Kattegattgymnasiet i Halmstad. Kanske kan hon i framtiden dra nytta i sitt val av gymnasielinje då hon spånar vidare på lite andra affärsidéer:

– Jag vill fortsätta med det här så länge jag kan. Jag får se vart det tar mig. Något jag kanske skulle vilja göra är att sätta tavelmotiven på mobilskal – eller kanske väskor och kläder?

Här hittar du Almas tavlor.

Alma Tarstad

Ålder: 17 år.

Bor: Söndrum.

Familj: Mamma Helena, pappa Jonas och lillebror Alex.

Gör: Läser ekonomi på Kattegattgymnasiet.

Intressen: Måla, träna och resa.

På Instagram: @atarstad

På TikTok: @tartashka

ANNONS