Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Engagerade. Hanna Carlén, Julia Unnerhed och Anna Gerdle från klass 9D på Österledsskolan var tre av niorna som frågade ut politikerna. Som många andra var de missnöjda med kollektivtrafiken till och från skolorna i Halmstad.

Nior grillade politiker

När tre niondeklasser från Österled– och Hallägraskolan fick chansen att fråga ut Halmstads politiker inför valet hade många elever vässat sina pennor. Niorna var särskilt intresserade av två olika ämnen.

Skolmaten och kollektivtrafiken var orden för dagen när Halmstads makthavare ställdes mot väggen på stadsbiblioteket.

15-åriga Julia Unnerhed från Österledskolan ville precis som många andra prata om bussarna, och undrade varför skolorna utanför tätorten tvingas betala så dyrt för transporten till sina utflykter, jämfört med skolorna i centrum.

– De kan lägga alla pengarna i klasskassan på att göra något roligt inne i Halmstad, medan vi får lägga tusenlappar bara på att hyra en buss. Som det är nu är det orättvist.

Andra var missnöjda med bussarnas tidschema, kringelvägar ut till olika stadsområden och att skolbussen kostar mer för dem som bor utanför centrum.

– När vi planerar en busslinje vore det enkelt för oss att göra den spikrak, men alla vill ju ha en hållplats precis där de bor, säger Dag Hultefors (M).

För att sätta lite färg på frågestunden hade flera elevgrupper också med sig presenter till mötet.

Bland annat fick politikerna motta en påse grus från Hallägraskolans rastgård och en skriftlig inbjudan att dinera i de båda skolornas matsalar. Det sistnämnda för att få politikerna att förstå att skolmaten, sågad av 95 % av eleverna, måste bli bättre.

Anna Gerdle från klass 9D på Österledskolan var dock inte helt säker på att budskapet gick fram.

– Det kändes bra att vi fick säga vad vi tycker och att de lyssnade på oss. Men jag är osäker på om de tog allt på allvar, i och med att vi inte får rösta än. Om det faktiskt blir något av vad de lovade vet jag inte riktigt.