Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nio åtalas i assistanshärvan

Nio personer åtalas i den assistanshärva där en 32-årig man lurade Försäkringskassan på miljoner genom att spela cp-skadad. 

Ärendet rullades upp i april och det konstaterades att 32-åringen inte kunde vara cp-skadad, bland annat genom en röntgen som inte visade några förändringar i hjärnan som tyder på en cp-skada. Polisen har också bevis på att mannen utan större hinder deltagit i en bordtennisturnering. Men han har fått mellan 160 000 till 180 000 kronor i månaden av försäkringskassan sedan 2007 och har haft flera personliga assistenter som fått full lön.

Enligt åklagaren som lämnade in åtalet till Halmstads tingsrätt på fredagen har nio personer lurat Försäkringskassan på uppemot fem miljoner kronor under nästan tre års tid. 

Åtalet gäller grovt bidragsbrott, bedrägeri, medhjälp till bedrägeri och medhjälp till grovt bidragsbrott.

De två åtalspunkterna för grovt bidragsbrott bygger på att tre av de åtalade misstänks ha lämnat oriktiga uppgifter till Försäkringskassan. På det sättet ska de felaktigt fått ut miljonbelopp i assistansersättning.

Enligt åklagaren har de åtalade i ansökan om assistansersättning kraftigt överdrivit hjälpbehovet. Inte heller har antalet assistanstimmar varit korrekta eller vem som faktiskt arbetat som personlig assistent.