Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nilsson straffade HBK

Mardrömsstart och 0–2 redan efter åtta minuter. Då var det många som befarade ett riktigt ras på Borås arena, men HBK reste sig och var bara en hårsmån från att vända och vinna efter en fantastisk andra halvlek. Men så fick Elfsborg en straff i slutet och avgjorde.

Elfsborg-Halmstads BK 3–2 (2–0)

– Det känns overkligt. Man fruktar alltid det värsta scenariot och det är inte roligt att orsaka en straff när vi gjort ett så otroligt starkt jobb och kommit tillbaka i matchen. Allt gick till spillo, suckar HBK:s mittback Richard Magyar.
Det var han som var inblandad i situationen i 87:e minuten som gav Elfsborg straff.
Magyar fällde Lasse Nilsson som själv säkert satte elvametaren till 3–2.
– Jag blev lite efter och möjligtvis är det en sko som skaver mot en sko. Men jag tror inte domaren var säker på att blåsa eftersom jag bara fick gult kort, säger Magyar.
Ett trist slut för HBK som annars svarade för en rejäl uppryckning i andra halvlek efter att han blivit helt utspelat i första.
Elfsborg tog ledningen genom Martin Ericsson redan efter 1,08 på ett otagbart skott i krysset och bara sju minuter senare blev det 2–0 då Niklas Hult på ett lite märkligt sätt lyckades styra bollen i mål sedan Kujtim Bala missat att rensa undan framför mål.
– Vi hade attitydproblem före paus. Det får bara inte förekomma att vi ger bort matchen på tio minuter, tycker Magyar.
Elfsborg fortsatte att skapa chanser och HBK kan tacka Kalle Johnsson i målet för att det inte stod 4–0 på ljustavlan i paus.
I omklädningsrummet fick HBK:arna en rejäl utskällning av tränaren Pep Clotet Ruiz och det tog skruv. Laget visade en helt annan tåga och tog oväntat över matchen i andra halvlek.
Marcus Olsson sprang i från hemmaförsvaret i 47:e minuten och pricksköt in 2–1.
– Jag tittade upp och såg att målvakten hade släppt en lucka, Då försökte jag skjuta i bortre hörnet och det kändes skönt när den gick in, säger Marcus Olsson.
Strax därpå träffade Raul Ruiz stolpen, men Emil Salomonsson fick hjärnsläpp när han skulle rulla in returen i öppet mål och sköt utanför.
Men kvitteringen kom. Planens bäste spelare – inhopparen Javi H som ersatte skadade (lindrigare sträckning) Jonas Saevarsson redan efter en kvart – krutade in en frispark från 15 meter med nästan 20 minuter kvar.
– Jag var säker på att det skulle bli mål. Han sätter nio av tio frisparkar på träning, berättar ”Mackie”.
HBK fick sedan flera jättelägen att avgöra. Michael Görlitz hade en nick som Ante Covic reflexräddade till hörna, Olsson ett friläge som Covic var ute och avvärjde och Zamora sköt ett skott som i sista stund räddades av en täckande Elfsborgsförvarare.
– Elfsborg hade den första halvleken och vi den andra. Därför hade ett oavgjort resultat varit rättvist. Jag är stolt över sättet vi kom tillbaka på. Vi fajtades verkligen, tycker Pep.
– Men vi borde inte haft så stor respekt. I början såg det ut som om vi spelade mot Manchester United, men Elfsborg är ju inte Manchester United och därför borde vi inte backat tillbaka som vi gjorde.
Boråslagets tränare Magnus Haglund slets mellan hopp och förtvivlan i andra halvlek.
– Vi borde ha stängt matchen redan innan paus, men vi blev för rädda och tappade spelet totalt. Därför var det starkt att bryta tillbaka och avgöra i slutet.
Elfsborg hakar nu på i toppen medan HBK alltjämt är jumbo i allsvenskan.
Laget föll dock med flaggan i topp i går.
– Nu vet vi vad vi kan göra om vi bara spelar fotboll, slutar HBK-tränaren.