Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mysigt. ”Jag tycker det blev mysigt”, säger Nicole Görgens som inrett salongen i vitt, grått och lila. Bostaden som ligger vägg i vägg återstår att renovera.

Nicole öppnade nyligen frisersalong i Unnaryd

Hon kom hit från Tyskland med tre års utbildning till frisör och många års erfarenhet av yrket i bagaget. Nu har Nicole Görgens öppnat en frisersalong i Unnaryd, något samhället har saknat i ett och ett halvt år.

Efter att ha bott i ett hyrt hus i Unnebäcksås i ett år köpte hon och sambon Markus fastigheten på Södra vägen i Unnaryd i december förra året.

Huset har varit bensinstation, taxistation och senast järnaffär men hade stått tomt i ett och ett halvt år när de fastnade för det på en fastighetssajt på internet.

– Vi blev förtjusta på en gång och det passar perfekt till frisersalong. Jag tycker det blev mysigt, säger Nicole som efter upprustningen valt att inreda i vitt, lila och grått.

Bostaden de ska bo i ligger vägg i vägg i andra delen av huset men där återstår en del renovering av Markus, som är snickare.

Paret flyttade hit för två år sedan från Tyskland efter att han blivit arbetslös och fått nytt jobb i Lidhult. Trakten kände de till sedan tidigare efter alla semestrar de tillbringat i en hyrd stuga i Löckna, förtjusta över kontakten med naturen och fisketurerna på Bolmen.

Hon hade arbetat i samma frisersalong i 15 år efter att ha utbildat sig till frisör i staden Siegburg i västra delen av Tyskland.

– Min chef var ganska ledsen när jag slutade. Vi ringer varandra varannan månad. Hon blev så glad när hon hörde att jag öppnat salong och uppmuntrade mig; ”Det klarar du”, berättar Nicole som såg chansen att bli sin egen i Unnaryd. Ekonomiska faktorer är avgörande.

– I Tyskland hade det varit nästan omöjligt. Samma sak när det gäller att köpa hus.

Men en sak förbryllar.

– Jag fattar inte att man får öppna en frisersalong i Sverige utan utbildning. Det får man inte göra i Tyskland, där är det något helt annat.

Hon tänkte först starta en verksamhet med ”cut and drive” som innebär att frisören åker hem till kunderna.

– När jag jobbade i hemtjänsten i Lidhult upptäckte jag att det var många gamla människor som inte kommer till frissan. Jag har börjat med det nu, jag har två dagars drop-in i salongen och två dagars tidsbokning då det passar perfekt att köra runt.

Hennes besöksområde sträcker sig i en cirkel runt Unnaryd till Hyltebruk och Lidhult.

Intresset är stort för den nya attraktionen i byn. När salongen invigdes förra söndagen kom 120 personer, däribland Göran Lönnergård som varit byns frisör under många år, och önskade lycka till.

Nu slipper Unnarydsborna köra till Hyltebruk, Lidhult eller Vret för att gå till frisören.

– Jag visste inte att det bodde så många tyskar i Unnaryd, säger Nicole som fick många uppmuntrande ord från gamla landsmän som tagit samma väg.

Att lära sig svenska var svårt och bidrog till att hon fick vänta med att öppna eget. Hon läste ett år hemma och sedan tolv veckor på Sunnerbogymnasiet i Ljungby.

– Nu säger folk att jag talar flytande. Men jag vet inte om det är sant.

Förutom att arbeta i hemtjänsten har hon försörjt sig med att laga frukostar och städa rummen på Alebo pensionat, något hon fortfarande gör på helger.

Hon håller kontakten med sin släkt i Tyskland.

– Min pappa Klaus kommer hit så ofta han kan, han gillar Sverige. Han säger att om han inte hade haft två bröder där nere hade han flyttat hit. Det är så lugnt här.

Hur gör du för att klippa ditt eget hår?

– Jag åker till min väninna Ines i Lidhult som också är frisör men har slutat. Vi klipper varandra.

Salongen har fått en riktig rivstart. Första måndagen hade hon 13 kunder och faktiskt mest män.

– Jag var så nervös inför första arbetsdagen att jag fick ont i magen men när jag väl började klippa blev jag helt lugn. När jag kom hem efteråt gick jag en promenad med min hund Finja. Kvart i åtta låg jag i sängen, alldeles utpumpad, säger Nicole Görgens.

Hur kom det sig att du blev frisör?

– Min morfar och faster är frisörer. Jag har alltid sett frisörer arbeta, det är roligt. Jag började med att klippa mina dockor, så att de blev fördärvade.