Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Israeliska fans firar Eurovisionsegern i Lissabon.

Upplagt för politiskt Eurovision i Jerusalem

Efter Nettas seger står det klart att Israel kommer att stå som värd för sitt fjärde Eurovision Song Contest. Tävlingen löper återigen risk att förvandlas till politiskt sprängstoff – men samtidigt kan segern vara en framgång för landets öppna och toleranta krafter.

Israeliska Netta Barzilai och bidraget "Toy" vann Eurovision Song Contest i Lissabon. Segern firades på gator och torg på flera håll i Israel, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, som är på plats i Tel Aviv.

Men samtidigt togs den emot med viss förvåning.

- Även om hon var en av toppkandidaterna var det många kommentatorer som inte trodde att det skulle gå hela vägen på grund av att Israel är politiskt kontroversiellt. Det säger nog en del om att Eurovision inte alltid är så politiskt som vi tror, säger Schierenbeck.

"Stark hbtq-rörelse"

Vinsten och nästa års värdskap betyder mycket för landet. Inte minst för dess styre – och premiärminister Bejamin Netanyahu var snabb med att gratulera. "Netta, du har fört stor ära till den Israeliska staten", skriver han i ett uttalande på Facebook.

- För den israeliska regeringen, som har flytten av den amerikanska ambassaden, demonstrationerna i Gaza och situationen i Syrien och Iran att hantera, kommer det lämpligt att blickarna vänds mot någonting annat, säger Isabell Schierenbeck.

Men frågan är hur mycket landets nationalistiska högerstyre egentligen kan spegla sig i Eurovision-glansen.

- För mig är vinnarbidraget väldigt mycket Tel Aviv, det vill säga storstadens öppenhet, tolerans och mångfald. Hbtq-rörelsen är till exempel stark här. Det är något som ofta glöms bort under den politiska utveckling som vi sett i Israel under flera år, säger Isabell Schierenbeck.

"Nästa år i Jerusalem"

Tävlingen kommer dock sannolikt att arrangeras i Jerusalem, som Israel betraktar som sin huvudstad – men vars status som just huvudstad inte erkänns av stora delar av omvärlden, som i stället betraktar Tel Aviv som landets huvudstad.

Jerusalem har stått värd för Eurovision Song Contest tre gånger förut och i sitt uttalande slår dessutom Netanyahu fast: "Nästa år i Jerusalem".

- De markerar om och om igen att Jerusalem är huvudstad och det är inget snack om saken. Jag har svårt att tänka mig att den hålls någon annanstans, säger Schierenbeck.

Sveriges Radios kommentator Carolina Norén var på plats i Jerusalem 1999, då Israel senast arrangerade tävlingen. Hon minns framför allt den rigorösa säkerheten.

- Säkerhetspolisen plockade ut några av sina allra bästa personer och lät en styrka vakta arenan medan två eller tre av de bästa agenterna försökte ta sig in för att testa. Om vi gick flera stycken från hotellet så fick vi ha med oss en kille med kpist, säger hon.

Fansen kommer ändå

Carolina Norén tror att värdlandet kommer att sätta en tydlig prägel på snacket kring Eurovision Song Contest nästa år.

- Det har varit skönt här i Lissabon att vara i ett ganska politiskt neutralt land. Det har märkts av i bevakningen och så kommer det ju inte bli när det arrangeras i Israel. Tävlingen kommer att diskuteras på ett helt annat sätt nästa år, säger hon.

Men tittarna och de inbitna fansen kommer knappast att svika.

- Grejen är att vem som än vinner så kommer Eurovisionfansen ändå. Politiken kommer säkert att märkas av i snacket kring, men det brukar sällan märkas av så mycket i arenan, säger Norén.

- Men visst buas det ibland, till exempel när Ryssland delade ut poäng i går och sådant kan säkert påverka röstningen i vissa lägen om tittarna hör det.