Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

TV4-profilen Åse Åsenlund romandebuterar

På 90-talet jobbade Åse Åsenlund som programledare för TV4:s lokala sändningar i Halland. Nästan 30 år senare släpper hon debutromanen Saligt uppdrag – som utspelar sig i kyrklig miljö i närheten av Halmstad.

– Jag blev väldigt förtjust i Halland på 90-talet. Och det finns många i Sverige som har ett förhållande till sommarstaden Halmstad, precis som jag. Det kändes rätt att låta händelserna i min roman utspela sig där, säger Åse Åsenlund, numera bosatt i Stockholms innerstad, men fortfarande en flitig besökare av västkusten.

I korthet handlar Saligt uppdrag om en kyrkoherde vid namn Ulrika som jobbar i den fiktiva orten Vassätra utanför Halmstad. Ulrika har många inre demoner att konfrontera och har upplevt mycket i livet. Samtidigt gör hon en hel del saker som man kanske inte förväntar sig av en präst – och än mindre av en kvinna, enligt Åse.

– Min mans pappa var präst och jag kommer själv från en frikyrklig familj. Att placera min berättelse i den kyrkliga världen kändes ganska naturligt, säger Åse och fortsätter:

– Redan när jag började skriva hade jag klart för mig att det skulle handla om en kyrkoherde som beter sig på oväntade sätt. Att det blev en kvinnlig präst är att vända lite på perspektiven, för ofta föreställer man sig kanske att en präst är en man.

”Psykologisk feel good”

Förlaget tycker att Åses roman hör till genren ”feel good”, men Åse själv är inte helt säker.

– Kanske kan man kalla det för psykologisk feel good? Flera av mina karaktärer kämpar med saker och ting inom sig, särskilt huvudkaraktären. Samtidigt är romanen skriven med galghumor och glimten i ögat.

Åse började jobba på TV4 när kanalen var ny i Sverige på 90-talet. Åren 1994 och 1995 jobbade hon som programledare och reporter för de lokala morgonsändningarna i Halland.

Jag hade arga hästbönder i debatt i studion... och fick ilskna kommentarer kring mitt uttal av halländska orter.

I Stockholm har hon arbetat som program- och väderpresentatör plus med en del egna program, bland annat Stora Famnen tillsammans med Renée Nyberg och Kristin Kaspersen. Under många år var hon också redaktör och researcher på Nyhetsmorgon.

2010 lämnade Åse TV4 och har därefter jobbat på frilansbasis med olika tv-projekt, bland annat för Strix television och med rörlig bild på Handelsbanken. Sedan hösten 2020 är hon tillbaka på TV4, numera som researcher för Malou von Sivers program Malou Efter tio.

– Fast jag har alltid velat skriva. För mig tog det bara väldigt lång tid att förverkliga den drömmen.

Bild: Jonas Nerbe
Bild: Jonas Nerbe

Ny bok på gång

Men för tre år sen var det dags. Åse bestämde sig för att gå ner i arbetstid och ta tag i sitt romanprojekt på allvar. Hon beskriver den kreativa processen som ”fantastiskt rolig och lärorik”.

– Hos Malou jobbar jag dessutom säsongsvis vilket gör att jag får flera månader ledigt emellan när jag kan skriva.

I den nya romanen finns självklart även orten Vassätras egen lokaltidning med: Hallandsposten.

– Absolut. Tidningen skriver om kyrkoherden när det går bra, och Ulrika är naturligtvis också själv prenumerant.

Saligt uppdrag släpps på förlaget Lava den 4 maj, som e-och pappersbok samt som ljudbok på Storytel, Bookbeat och Nexstory. Åse har redan påbörjat en fristående uppföljning.

– Den tar avstamp i den här bokens slut, men karaktärerna blir nya och handlingen annorlunda.

Åse Åsenlund

Ålder: 58 år.

Bor: I Stockholms innerstad.

Gör: Författare och journalist på TV4, jobbar som researcher för programmet Malou Efter tio.

Familj: Döttrarna Matilda, 25 år och Mimmi, 23 år. Och sambon Jonas.

Läser just nu:Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Lyssnar också på Snöängeln av min före detta kollega Anki Edvinsson. Läser även många handböcker i skrivande, till exempel P.C. Jersilds Skriv först. Fråga sen.”

Minnen från tiden på lokal-tv i Halland: ”Det var längesedan, men jag minns att vi rapporterade om förseningarna av tunneln i Hallandsåsen, som blev en riktig miljöskandal. Jag hade också arga hästbönder i debatt i studion... och fick ilskna kommentarer kring mitt uttal av halländska orter... Och så kommer jag ihåg hur förbluffad jag blev när taxibilarna åkte runt med TV4 Halland-loggan och en slogan: Vakna med Åse Åsenlund, haha”

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här