Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexandra Rapaport i dramathrillern Gåsmamman.

Sött och salt i Gåsmamman

Barnlämning, knarksmuggling och avrättningar. Allt detta har sin plats i nya dramaserien Gåsmamman där Alexandra Rapaport gör en annorlunda roll.

På pappret lever trebarnsmamman Sonja ett ganska vanligt liv. Hon bor med sin familj i en fin villa, skjutsar barnen till skolan, äter Nutella direkt ur burken när ingen ser och myser runt i sina raggsockor. Men allting är inte som det verkar.

Plötsligt hamnar Sonja i en situation där hon mot sin vilja dras in i en allt djupare kriminalitet.

Dramathrillern Gåsmamman, med Alexandra Rapaport i huvudrollen, blandar knarkhandel och avrättningar med vardagsbestyr.

– Sonja tycker själv att hon är vanlig. Hon har en ambition om att leva ett vanligt liv och uppfostra sina barn med sunda värderingar. Men samtidigt finns den andra sidan hela tiden närvarande, vilket skapar en dubbelmoral i hennes beteende.

Alexandra Rapaport är på väg till en studio för att klippa det sista avsnittet av Gåsmamman, som har premiär på Cmore i dag och som sänds på Kanal 5 i vår. Förutom att hon är huvudrollsinnehavare, har hon också varit med och producerat serien tillsammans med Birgitta Wännström.

– Jag har varit med som en kreativ producent. Jag har väldigt mycket åsikter om allt och har verkligen varit med från ax till limpa i den här produktionen, säger Alexandra Rapaport.

Gåsmamman bygger på det framgångsrika holländska tv-formatet Penoza, som också har gjorts i en amerikansk version. För Alexandra Rapaport var det den starka berättelsen och hennes karaktär Sonja som gjorde att hon fastnade så hårt för serien.

– Det finns inga döpunkter, det är ett väldigt tajt, drivet och engagerat manus. Som tittare känner man väldigt mycket med familjen, vilket skapar otroligt intressanta situationer.

Överlag är Gåsmamman ganska otypisk för att vara en svensk kriminalserie. Det är inga förortsgäng i höghusmisär vi får följa, utan ganska vanliga människor.

Det var också meningen när castingen till serien genomfördes. Till exempel spelar Tommy Körberg och Grynet Molvig Sonjas frånskilda föräldrar och Gustaf Hammarsten är en osympatisk gangster. De är otippade i sina roller och Alexandra Rapaport kallar det för en ”motcasting”.

– Vi vill undvika alla schabloner som man så ofta ser inom den kriminella världen. Det ska inte vara igenkänningsbara karaktärer, som att den ”typiska skurken” alltid bara är snygg och karismatisk. Vi ville berätta om verkliga personer, som alla har både sött och salt i sig.

Seriens många biroller är viktiga för historien. Alexandra Rapaport beskriver det som en ensembleserie, där hon är motorn som för historien framåt. Eftersom en stor del av filmen följer Sonjas tre barn, var de en viktig del av castingen. Om jag bara varit hälften så bra när jag var i deras ålder...

– Jag var ganska orolig för det i början, eftersom barnen har så stora roller och helt egna linjer i serien. Men de är fynd, alla tre!

När man hör orden ”dramathriller”, ”knark” och ”organiserad brottslighet” är det lätt att tänka sig att det är en väldigt mörk serie det handlar om. Men Gåsmamman är full av humoristiska inslag. Alexandra Rapaport säger att hon och regissören Rickard Holm, som tidigare jobbat med Johan Falk-filmerna, har samma typ av humor. Spontan och många gånger dråplig.

– Det ska vara mysigt och spännande att kolla på Gåsmamman, inte bara nattsvart. De flesta tittare är väl som jag, man matar tv-serier som en verklighetsflykt. Jag hoppas att Gåsmamman kommer få en plats hos dem!