Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Netflix dolda pärlor – 20 glömda serier du måste se

”The crown” och ”Queens gambit i all ära. Netflix har så mycket mer att erbjuda. Här är 20 bortglömda serier du måste ge en chans.
Bild: Ray Burmiston
Bild: Ray Burmiston

”After life”

Dialogen är ofta under bältet och skämten kan vara direkt smaklösa, men Ricky Gervais är ett geni och långsamt blir man ändå förtjust i hans misantropiske lokalreporter, som försöker kämpa sig upp till ytan efter att hans fru har dött i cancer. Svart och cyniskt, men också varmt, mänskligt och märkligt medryckande.

”American vandal”

Gillar du true crime men har tröttnat på den gravallvarliga tonen, alla jobbiga mord och den allmänt tröstlösa stämningen? Grattis! Då är ”American vandal” serien för dig. En klockren, träffsäker och stundtals väldigt rolig mockumentär om skuld, straff och spraymålade snoppar.
Bild: Greg Gayne/Netflix
Bild: Greg Gayne/Netflix

”Atypical”

Tonårige Sam (Keir Gilchrist) befinner sig någonstans på mitten av det autistiska spektrat och lär sig dag efter dag att hantera sin omvärld. När Sams terapeut råder honom att skaffa en flickvän skapar det nya konfliktytor för hans kämpande föräldrar Elsa (Jennier Jason Leigh) och Doug (Michael Rapaport) men öppnar också dörrar. Varm, älskvärt och stundtals riktigt roligt.
Bild: Mark Mainz/NETFLIX © 2020
Bild: Mark Mainz/NETFLIX © 2020

”Bakom hennes ögon”

En romantisk affär som tar en så kallad oväntad vändning, ja det har vi levt med sedan Glenn Close kokade sin första kanin. Men inte på detta sättet. Den här brittiska psykologiska thrillern är otäck, spännande, välgjord och allt annat än förutsägbar.

”Black mirror”

Avslutade episoder, märkliga öden och rätt dystra framtidsvisioner av en värld som känns nära vår egen men ändå distinkt annorlunda. Det är brittiska ”Black mirror”. Science fiction, ja, men allt känns obehagligt realistiskt och ett avsnitt som ”Nosedive” där likes på sociala medier är allt som räknas ligger bara runt hörnet.

”Enhet 42”

Änklingen Samuel Leroy blir chef för Brysselpolisens nya it-brottsrotel och får i sin jakt på belgiska cyberbrottslingar hjälp av hackerproffset Billie Vebber, ett tekniskt geni och lite av Belgiens egen Lisbeth Salander. Egentligen inget nytt under solen men handlingen är förlagd till Belgien och alla snackar franska, det räcker för att intresset ska hållas vid liv.

”Fauda”

Israelisk agent-thriller för alla som slukade ”Homeland” och fastnade för ”Tehran” på Apple plus. Vi får följa de hårdföra männen (och ett par kvinnor) i den israeliska specialenheten 217, även känd som Duvdevan, när de infiltrerar palestinska städer i sin jakt på terrorister. Närgånget och spännande.
Bild: Saeed Adyani/Netflix
Bild: Saeed Adyani/Netflix

”Gilmore girls”

En klassisk feel good-serie från tidigt 2000-tal som aldrig blir gammal. ”Gilmore girls” kretsar kring mamma Lorelai (Lauren Graham) och dottern Romy (Alexis Bledel) och deras liv i den trötta men välmående staden Stars Hollow. Ordet puttrig har nog aldrig passat bättre än som beskrivning på just ”Gilmore girls”. Sju säsonger och en bonussäsong ligger bara och väntar.

”Giri/Haji”

Det finns ett överflöd av berättelser om syskon som hamnat på olika sidor av lagen, men den brittisk-japanska samproduktionen ”Giri/Haji”, ungefär plikt och skam, lyckas ändå hitta en ny och originell vinkel på den traditionella familjekonflikten.
Bild: Ursula Coyote/Netflix
Bild: Ursula Coyote/Netflix

”Godless”

Det görs inte så himla många sevärda westernserier längre, men ”Godless” motiverar absolut sin plats mellan ”Deadwood” och den mer moderna ”Justified”. Dessutom kretsar den kring Michelle Dockerys rollfigur Alice Fletcher, en klok och välkommen motvikt när hetsiga män med stora hattar ska mäta puffror med varann.

”Living with yourself”

Charmige Paul Rudd är inte bara Avengersfiguren Ant-man i MCU, han är också den glåmiga/gnistrande dubbelfiguren i den här säregna förväxlingskomedin med drag av både ”Dr Jekyll och Mr Hyde” och ”Black mirror”.

”Orphan black”

Det är snart tio år sedan action-drama-sci-fi-serien ”Orphan black” började att sändas och har du missat den är det bara att tugga i kapp. Tempot är högt och insatserna höga när svindlaren Sarah Manning stjäl en död kvinnas identitet och tar över hennes liv.
Bild: Mark Smith
Bild: Mark Smith

”Our planet”

David Attenborough. Egentligen behöver man inte sälja in den här serien mer än så. Med Sir David följer också några av världens bästa naturfotografer och såklart isbjörnar och pingviner, örnar och ödlor, sibiriska tigrar och ökenelefanter. En fantastisk serie om vår makalösa planet.
Bild: Christophe Brachet
Bild: Christophe Brachet

”Ring min agent”

Roligare, bättre och mer fransk än ”Emily in Paris”. Detta är serien som verkligen gör dig glad över att inte jobba på den franska stjärnagenturen Agence Samuel Kerr (ASK) i Paris. Påminner lite om ”Allt faller” med Johan Rheborg och Jonas Gardell, men betydligt mer elegant.

”Self made: Inspired by the life of madam C. J. Walker”

Serien bygger på den sanna historien om C.J. Walker (Octavia Spencer) som grundade ett eget hårvårdsimperium och blev den första svarta kvinnan att bli mångmiljonär i USA. Därmed är det också en serie om fördomar, rasism och trångsynthet i ett inskränkt och ängsligt USA.

”Shtisel”

En serie närbesläktad med ”Unorthodox” men utan dess drag av thriller. I ”Shtisel” får vi följa en haredisk familj i en ultraortodox del av Jerusalem. Här finns ingen tvåstatslösning med palestinierna ens i sinnevärlden, men serien håller visst avstånd till den politiska konflikten och fokuserar i stället på vardagens vedermödor. Det räcker långt.
Bild: Steve Dietl/Netflix
Bild: Steve Dietl/Netflix

”The haunting of Hill house”

Jag är egentligen för feg för rysare. Men i bland måste man titta, annars är man bara en liten lort, och då är ”The haunting of Hill house” det kanske bästa som Netflix har att erbjuda. Det är obehagligt och krypande utan att bli löjligt eller spekulativt – en imponerade balansgång i den här genren – och det är för jävla läskigt. Usch.

”The sinner”

Golden Globe-nominerad polisserie med Jessica Biel i en bärande roll och alltid sevärde Bill Pullman som den skäggige kommissarien Harry Ambrose. Serien kretsar kring brott utförda av osannolika förövare och följer kniv- och giftmord såväl som dödliga trafikolyckor. Mer spännande än vad det låter.

”Unorthodox”

”Unorthodox” handlar om den unga judiska kvinnan Estys (Shira Haas) flykt från den chassidiska sekten Satmar i stadsdelen Williamsburg i Brooklyn till ett nytt och fritt liv i Berlin. Den starka berättelsen om Esty är baserad på Deborah Feldmans självbiografi “Unorthodox: The scandalous rejection of my hasidic roots.”

”Århundradets rån”

Verklighetsbaserad och spännande serie från Colombia som inte handlar om Pablo Escobar utan om jättestöten mot Colombias centralbank 1994. Med hjälp av ansiktsmasker, svetsmaskiner, syretankar och en minutiös planering kunde de 26 (!) rånarna genomföra kuppen som gått till historien som ”El Robo del Siglo”.