Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Minnesmästaren från Halmstad ska ta ”Talang”-juryn med storm

Till vardags är Martin Nilsson lärare i psykologi. Vid sidan av är han en minnesmästare i ordets rätta bemärkelse och blev svensk mästare i minne 2019. I fredagens ”Talang” testar han hur hans färdigheter fungerar i underhållnings-tv.

Martin Nilsson, 45 år, började träna sitt minne så sent som 2013. Sedan dess har han skördat framgång efter framgång, slagit världsrekord och vunnit SM-titlar. Nu tar han nästa steg i ”minneskarriären”.

I fredagens avsnitt av ”Talang” får vi se hur Martin Nilsson ställer sig på scenen för att med hjälp av sitt minne försöka imponera på juryn och ta sig vidare i tävlingen.

– Det var en otroligt häftig upplevelse. Jag har ju sett programmet innan och haft vänner som har varit med, men det var surrealistiskt att helt plötsligt vara där själv, säger Martin.

LÄS MER: Martin är bäst i Sverige på att minnas

Han bor på Frennarp i Halmstad och pendlar till jobbet som lärare på Katedralskolan i Lund. Det är till stor del tack vare jobbet som han nu ska vara med i ”Talang”. Det var under pendlingen till Lund som han en gång i tiden började lära sig hur man tränar upp minnet. Det är dessutom en före detta elev som anmälde honom till tävlingen.

– De vänner jag har haft som har varit med har gjort saker på en sådan nivå att det kändes omöjligt att matcha. Jag hade nog aldrig anmält mig själv, men jag hade turen, eller oturen, att en före detta elev anmälde mig. Jag blev uppringd av produktionen som sa att de hade fått ett tips om mig och helt plötsligt var det igång.

LÄS MER: Martin från Halmstad satte nytt världsrekord

LÄS MER: Lärare från Halmstad topp tio i minnes-VM

Minneskonsten har fått ett uppsving på senare år. Det har synts mer på tv och anses mer och mer som en ”cool” grej. 2018 blev exempelvis Jonas von Essen topp tre i just ”Talang” då han hade memorerat de första 50 000 decimalerna av pi.

– De nummer som har varit har visat att även intelligensbaserade nummer kan vara underhållande, det är inte bara supernördigt på något sätt. Jag får också mer den typen av reaktioner, att folk är glada och nyfikna snarare än skeptiska. Jag upplever att det har skett en förändring på det sättet under de senaste åren, säger Martin Nilsson.

”Talang” sänds på fredagskvällar i Tv 4.

LÄS MER: Martin Nilsson gillar att sätta minnet på prov

LÄS MER: Så gick det för Aron Bjurström i ”Talang”