Lilla Napolis pizzaexpert tävlar i tv

Falkenbergaren Besmir Balaj utmanar VM-femman Paul Svensson.

ANNONS
|

Ungefär halvvägs in i första avsnittet av det nya SVT-programmet ”Den gröne slaktaren” dyker Besmir Balaj från Lilla Napoli i Falkenberg upp. Med sig har han sin egen vedeldade ugn, som får upp värmen till närmare 500 grader.

Den 34-årige falkenbergaren ska tävla mot tv-kocken Paul Svensson, som bland annat blev femma i kock-VM 2003 (Bocuse d'Or), prisades av Måltidsakademin för sin kokbok ”Paul grillar” 2010 och slutade på fjärde plats i tv-tävlingen ”Kockarnas kamp” 2012.

Pizza på Lilla Napoli i Falkenberg

Programledaren Anne Lundberg var även med 2017 när Paul träffade Besmir på Lilla Napoli efter att ha övat på att göra pizza i självaste Neapel.

ANNONS

Vem som vinner pizzatävlingen ska inte avslöjas här, men Besmir Balaj säger att han blir nervös när han ser den skånska juryn, som består av Titti Qvarnström, första kvinnan som fick en stjärna i Guide Michelin, matskribenten och recensenten Linda Dahl samt krögaren Philip Liedberg.

Paul Svensson gör en modern pizza med vilda örter, hampa i degen och en fransk dipsås till kanterna.

Margherita med mozzarella av komjölk

Besmir Balaj, som är Skandinaviens första certifierade bagare av napolitansk pizza, ställer upp med klassikern Margherita, där egen mozzarella-ost på komjölk är en av de endast fyra ingredienserna – de andra är deg, tomatsås och färsk basilika.

HN har pratat med Besmirs kollega Ville Ilola på Lilla Napoli, som hälsar att de inte vill kommentera det kommande SVT-programmet.

Premiär den 1 oktober:

ANNONS