Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Läkarens tårar i ”Elitstyrkans hemligheter” i TV4

Så gick det för Thomas Elengård från Varberg.

Till slut kom tårarna. Thomas Elengård grät framför instruktörerna i "Elitstyrkans hemligheter", där bara tre av 18 personer klarade alla utmaningar.

– Det var otroligt viktigt att nå hela vägen, berättar läkaren från Varberg.

Med sina 53 år var Thomas Elengård äldst av de 18 deltagarna som fick testa en uttagning på Gotland i höstas, som liknande den till Särskilda operationsgruppen (SOG).

Äldst men en av de tuffaste. Det märktes i sista avsnittet i TV 4.

– Jag kände att om jag nådde fram till förhöret hade jag chansen att klara mig hela vägen. Jag påverkades inte så mycket av alla psykedeliska ljud och de obekväma ställningarna var bara att härda ut. Värst var kylan. Man frös som en hund, men även det var det bara att genomlida, berättar han när vi ses på Prästakullen, mellan hans bostad och arbetsplats, Varbergs sjukhus.

Samma fokus som i kickboxning

Även under sin tid som kickboxare på elitnivå var Thomas mentala styrka en tillgång.

– Jag hade en förmåga att inte tappa fokus. Mycket är likt mellan uttagningen på Gotland och att tävla i kickboxning.

När Thomas fick en videohälsning från sin fru Grace, son Alvar och yngre bror Erik kunde inte instruktörerna utläsa om han fick energi av att se dem.

– Självklart ger min familj mig energi, men jag ville inte släppa in dem i mina tankar för mycket. Jag behöll fokus på samma sätt som i kickboxningen och det funkade.

Annat var det hemma i soffan, när avsnittet sändes.

– Ja, när Alvar sa "kämpa, kämpa, kämpa" kom det en tår…

Positiv respons efter tv-serien

Thomas har fått en otrolig respons efter tv-serien.

– Inför Gotlandsveckan var det mycket vånda. Människor skulle ta del av min berättelse och dessutom ville jag prestera för att få återuppleva känslan när jag vann matcher på 1990-talet, säger han och fortsätter:

– Jag kunde inte drömma om bemötandet jag fått. Folk är fantastiska. De kommer fram på jobbet, i affären och ute på stan och jag får höra att jag är en förebild och att min resa inspirerar. Jag har även mött personer från den gamla tiden och vid ett tillfälle fick jag chansen att be om ursäkt. Det känns bra att det kommit så mycket gott ur detta.

Thomas fick beröm av instruktörerna som såg hans förhör och han klarade även de fysiska övningarna.

– Instruktörerna var stenhårda mot oss och testade oss på olika sätt, som att vi fick extremt lite mat och sömn. Alla gånger vi gick med ryggsäck visades inte i tv och jag hade det tufft under löpmomenten.

När deltagarna jagades av hundpatruller tre och tre, var Thomas gruppchef och orienterade.

– Vi hade ett grymt samarbete. Vi slog de andra stort och då kände jag att jag var tillbaka igen.

Träffade sin fru på en flygplats

Thomas Elengård gick hela vägen, tillsammans med fastighetsrådgivaren Hampus Wenklo från Saltkällan i Bohuslän och proffsboxaren Anthony Yigit från Jordbro i Stockholm. Alla de andra 15, däribland Madeleine Vall från Falkenberg, gav upp eller skickades hem.

När Thomas fick besked om att han hade klarat uttagningen kom tårarna. Han känslosamma sida märks även när han berättar hur han träffade sin Grace på flygplatsen i Kenyas huvudstad Nairobi.

– Jag gjorde min utbildning i traumaortopedi där och Grace checkade in mina väskor. Det var ett sådant där möte där allt flöt och jag ångrade att jag inte bad om hennes telefonnummer. Sen råkade vi stöta på varandra igen på väg till gaten och då vågade jag fråga om numret. Sen höll vi kontakten över Whatsapp och jag åkte ner flera gånger. Vi har hela tiden känt att vi hör ihop och vi har det fortfarande lika bra nu efter fem år.

LÄS MER: Ångestladdat att berätta om sitt liv i tv

När Grace blev gravid gifte de sig först borgerligt och sedan i ett traditionellt stambröllop.

– Vi gjorde allt bakvänt, så det dröjde innan vi hade introduktionsmötet med släkten som egentligen ska komma först. Självklart var Grace släktingar oroliga och undrade vem jag var. När vi var nere nu i vintras var det fyra år sedan vi hade ceremonin och på samma plats står nu vårt nybyggda hus. Det är en häftig känsla.

Slarvade bort 15 år av sitt liv

Thomas säger att han är lyckligt lottad som har en fin familj, bra vänner och ett jobb han trivs med. Men han påpekar också att om man slarvar bort 15 år så går det inte obemärkt förbi.

– Ett exempel är pensionen och i realiteten innebär det att jag inte kan sluta jobba när andra går i pension. Ett annat är yrkesmässig erfarenhet. Jag ligger långt efter jämnåriga kollegor och de operationer de kan göra nu kan jag göra först när de går i pension, säger Thomas och fortsätter:

– Jag hoppas kunna få unga människor att inte ta samma omväg som jag gjorde. Jag har haft tur som överhuvudtaget lyckats ta mig tillbaka från ett liv i kriminalitet och droger. Nu kan jag jobba vidare med att utvecklas i mitt jobb, umgås med mina vänner och ta hand om min familj.

Korta träningspass är bra

Thomas brinner för friskvård arbetar med det i sitt privata företag.

– Det är svårt för många att få till träning i en stressad vardag. Men det finns många knep. Att köra korta pass på 15 minuter räcker långt. Träning för äldre intresserar mig eftersom jag själv räknas dit och här finns missuppfattningar som att man ska vara försiktig med träning. Även när det gäller mat finns många felaktiga idéer som att man måste leva som en asket för att hålla formen. Så är det inte, man behöver bara se till att inkomster och utgifter blir lika. Jag hoppas kunna dela med mig av mina erfarenheter och dra mitt strå till stacken för en bättre folkhälsa.

LÄS MER: Så hedrar Thomas vännen som omkom

Innan vi skiljs åt plockar Thomas fram en bild på Henrik Karlsson. Det var han som föreslog att de skulle börja studera 2004, men som omkom några månader senare i tsunamin i Thailand.

– Jag höll ett tal på Henriks begravning och sa att han och jag skulle göra resan ihop, men jag trodde aldrig den skulle bli så här lång. Jag tror att alla människor behöver känna att man är bra på något, annars är det lätt att fastna i fel tankar. Därför var det viktigt för mig att lyckas på Gotland och att jag gjorde det ihop med Henrik. Nu är cirkeln är sluten, 15 år senare.

Bilden på Henrik ger kämpaglöd

Första gången Thomas använde porträttbilden var på högskoleprovet 2005. Sedan tog han fram den på läkarutbildningens alla tentor.

– Jag tänkte att vi hade nått målet när jag tog min examen. Men på grund av mitt brottsregister var jag inte säkert på att jag skulle få något jobb, så jag använde bilden på intervjuer både till vikariat och AT-tjänsten. Det var jobbiga möten eftersom jag fick berätta om allt jag gjort. Sen kom en tuff prövning när Socialstyrelsen skulle bevilja min läkarlegitimation.

Sista gången Thomas använde fotografiet av Henrik var när han fick sitt nuvarande jobb på ortopeden i Varberg 2013.

– Jag är inte vidskeplig, men minnet av honom har alltid gett mig kraft och motivation att kämpa, så på väg till "Elitstyrkans hemligheter" tog jag fram bilden igen, efter att ha haft den i min skrivbordslåda i sju år. Jag fylldes av både vemod och en beslutsamhet att kämpa tills jag stupade eller nådde mål. Och så sa jag som jag brukade, men med ett litet tillägg: ”Nu kör vi Henrik, en sista gång”.

THOMAS ELENGÅRD

• Född: 1967 i Varberg. Han är uppvuxen i Veddige, med föräldrar och två yngre bröder.

• Familj: Hustrun Grace och deras fyraårige son Alvar.

• Bor: I Varberg, men har även ett hus i Kenya på svärmors gård i Shimba Hills utanför Mombasa.

• Yrke: Ortoped (specialistläkare) på Hallands sjukhus Varberg. Arbetar även, genom sitt eget företag, på vårdcentraler och med friskvård, hälsa och träning.

• Aktuell: En av tre deltagare som klarade sig hela vägen i "Elitstyrkans hemligheter" i TV 4. Arrangerar tävlingen Teepee Trail Challenge den 29–30 maj i de halländska skogarna.