Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Generationer som möts – eller inte…

Minns ni ”Ung och bortskämd”? Den dokusåpaliknande SVT-produktionen som kändes så långt ifrån SVT att man i princip satt och väntade på reklampauser som aldrig kom? Serien samlade de mest välcurlade kidsen i Sverige och lät dem prova på allt från att sköta hushållsekonomin till att jobba på en städfirma.

Det var en orgie i konflikter, självupptagenhet och infantil okunnighet som öste hinkvis med vatten på kvarnen hos alla ungdomsföraktare ute i landet. Det finns mycket negativt att säga om programidén, trots det följde jag serien slavisk. Kanske är jag väldigt intresserad av gruppsykologi. Eller så har jag, precis som alla andra, en fäbless för att vältra mig i exploateringen av utsatta människors dåliga sidor.

Tydligen fick SVT inte nog av att i två säsonger sprida bilden av att människor under 25 är tanklösa våp som lever på pappas pengar. I kväll börjar nämligen den nya serien ”Under samma tak”, som tar konceptet ett steg längre. Ett gäng ungdomar med rosa hår och drömmar om modellkarriär möter några rejäla pensionärer som sätter gott bordsskick och vårdad klädsel högt på listan över önskvärda egenskaper hos andra. Som bäddat för konflikter.

Kan det komma något gott ur detta? Tveksamt. Kommer jag sitta klistrad? Tveklöst.

Någonstans inom mig bär jag ju ändå en liten förhoppning om att det ska byggas broar, att de unga och gamla ska lära av varandras olikheter. Ja, ni vet. Vi får väl se.

Min egen generation har just blivit torr bakom öronen. Med bara några år kvar till trettio kan vi sälla oss till vuxenvärlden och få vara med och klaga på dagens ungdom.

Bland oss blir det allt vanligare att stadga sig, köpa hus och bilda familj. Vissa är redan där, andra jagar runt efter Den Rätta.

Men måste man vänta på mirakel, eller går det att bestämma sig för att vara tillsammans med någon utan att först bli förälskad? Det vore ju praktiskt, tycker jag som alltid har varit ganska oromantisk av mig.

Tv-serien Gift vid första ögonkastet , som sändes för ett tag sedan och fortfarande ligger kvar på SVT flow, fångade min uppmärksamhet och väckte min förtjusning. Där får sex utvalda singlar underkasta sig en expertpanel och gifta sig med en fullkomlig främling. En cynisk och vansinnig idé dömd att misslyckas? Eller ett innovativt försök att bota människors ensamhet?

Kanske lite av varje. Det här med experiment i tv-rutan alltså, det får mig att kasta allt kritiskt tänkande överbord och sjunka djupare ner i tv-soffan.