Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Josefin Johansson berättade i sin podcast Josefinito att det inte blir någon mer säsong av ”Smartare än en femteklassare”. Nu ersätts programmet av SVT:s egen frågesport ”Muren”. Bild: Johan Persson
Josefin Johansson berättade i sin podcast Josefinito att det inte blir någon mer säsong av ”Smartare än en femteklassare”. Nu ersätts programmet av SVT:s egen frågesport ”Muren”. Bild: Johan Persson

Därför läggs ”Smartare än en femteklassare” ner

Efter tio säsonger – nu försvinner ”Smartare än en femteklassare” från SVT. Trots miljonpublik.
– Vi vill satsa på våra egna frågesporter, säger Christina Hill, programchef för SVT i Göteborg.

Det var våren 2011 som SVT Göteborg lanserade frågesportprogrammet ”Smartare än en femteklassare”. Under tio säsonger fick vuxna personer svara på frågor hämtade ur läroböcker för årskurs 1 till 5, och till sin hjälp hade de en liten skolklass med elever från årskurs fem i grundskolan.

Fram till 2017 leddes programmet av Lasse Kronér som dock ersattes av Josefin Johansson inför säsongen 2018.

Trots att ”Smartare än en femteklassare” haft en stabil tittarsiffra på runt 1 miljon väljer SVT nu att lägga ner programmet.

– Det har rullat i tio år och det är dags för lite förnyelse, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg.

”SVT Göteborg bäst i Sverige på frågesport”

Men det finns fler skäl att programmet nu lyfts ut ur SVT:s tablå.

– I Göteborg är vi bäst i Sverige, om inte i hela Skandinavien, på att göra egna frågesporter, så det har känts lite onödigt att betala extra för det. ”Smartare än en femteklassare” är ett ju format som vi lånar från USA, och en ansenlig del av vår programbudget går till att betala olika licensavgifter.

”Smartare än en femteklassare” är egentligen bara den svenska versionen av det amerikanska programmet ”Are you smarter than a 5th grader?” som sändes första gången i TV-kanalen Fox år 2007.

Enligt Christina Hill blir det höstens nya programformat ”Muren”, som SVT själv äger rättigheterna till, som kommer att ersätta vårens omgång av ”Smartare än en femteklassare”.

Inget missnöje med programledaren

– ”Muren” har snabbt etablerat sig väl och känns som en bra ersättare. Båda frågesporterna är familjeunderhållningsprogram och lockar såväl vuxna som yngre tittare, säger Christina Hill och understryker att bytet inte handlar om något missnöje med formatet i sig eller med programledaren.

– Inte alls. Josefin Johansson som har lett ”Femteklassaren” sedan 2018 har gjort det superbra så detta har ingenting med själva leveransen att göra.

Utan?

– Det handlar om att vi ska använda SVT:s resurser och medel på bästa sätt.

Det har inget med svikande tittarsiffror att göra?

– Nej, inte alls. Vi har diskuterat de här internationella formaten i flera år och kommit fram till att det som vi kan göra själva på SVT i Göteborg ska vi också göra själva, säger Christina Hill.

– Och med tanke på hur bra ”Muren” har gått under hösten känns det roligt att kunna fortsätta med det programmet i vår.

FOTNOT: Tidningen har sökt Josefin Johansson för en kommentar.