Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Anne Wegelius. Arkivbild.

Tv-pionjären Annie Wegelius är död

Tv-profilen Annie Wegelius är död, uppger hennes familj för TT. Hon var programdirektör på SVT 2007-2013 och en pionjär inom svensk reklam-tv.

Wegelius var med och startade svenska TV3, som på grund av svensk reklamlagstiftning förlade sin verksamhet till London, och hon var tv-kanalens första programchef 1986–1990. Hon drev sedan det egna produktionsbolaget Wegelius Television och startade bland annat tv-kanalen K-world.

- I dag är sorgen stor på SVT. Annie Wegelius förde med sig färg, kraft och värme till alla hon mötte, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till SVT.

Annie Wegelius var ursprunglig styrelseordförande för stiftelsen Det svenska tevepriset som delar ut Kristallen, svensk tv:s finaste utmärkelse. Hon fick själv motta ett hederspris vid Kristallengalan 2016.

- Hon har betytt jättemycket för tv-industrin i Sverige. Hon startade TV3, initierade tv-priset Kristallen och gjorde också stora insatser på public service, säger Robert Aschberg till "Kulturnyheterna".

2014 var Annie Wegelius sommarpratare i P1 och berättade i sitt program att hon led av obotlig cancer.

"Jag väljer därför att fortsätta leva mitt liv på det sätt som jag alltid har gjort, oavsett i vilken roll det är – entreprenör, chef, mamma, partner, väninna, patient – nämligen med höjd blick och fokus på framåtrörelse och möjligheter. Jag har aldrig varit bra på matematik. Det är äntligen en fördel nu då devisen måste bli: 'räkna inte dagarna, låt dagarna räknas'", sade hon då.

Annie Wegelius blev 58 år.