Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Tilda från Halmstad dansar bakom Mariette

I en av årets mest uppmärksammade scenshower i Melodifestivalen hänger fyra dansare i linor och svävar bakom Mariette. En av dessa är Tilda Kristiansson från Halmstad.

Tilda Kristiansson kommer från Halmstad, men har bott i Stockholm i snart fem år. I fjol gjorde hon debut i Melodifestivalen som dansare bakom Lisa Ajax, i låten "My heart wants me dead". I år är hon tillbaka, men inte med Ajax (som också är med i finalen) utan med Mariette. Båda har gått på Sturegymnasiet, och det är ett samarbete som Tilda har sett fram emot.

– Jag hejade på henne när hon var med för två år sedan. Då var det också samma koreograf som nu, Zain Odelstål. Mariette är en fantastisk artist, med sådan värme och passion. En varm, genuin och fin människa.

Numret som Tilda är med i sticker ut ur mängden av vanliga dansakter som man kan se i Melodifestivalen. De fyra dansarna, som förutom Tilda är Edin Jusuframic, Kenny Svensson och Elin Eriksson, är kopplade till bungyjumplinor som sitter i en tross i taket.

– Zain ringde när jag var i Los Angeles i november och frågade mig. Jag lärde känna honom när han koreograferade för min klass på Balettakademien När han berättade om numret blev jag så glad och förväntansfull. Jag har aldrig sett något liknande! Varken i Melodifestivalen eller någon annanstans. 

När teamet väl träffats tog det inte så lång tid att komma in i det.

– Det är en utmaning, men en rolig utmaning. Men faktum är att vi bara övade i fem dagar innan vi åkte ner till Malmö. e första dagarna lärde vi oss koreografin samtidigt som vi försökte lära oss hur vi skulle använda linorna samt hitta tekniken i de olika momenten.
Det krångligaste är dock det som för andra kan verka som det lättaste:

– Det svåraste är faktiskt att ligga still på golvet i början! Vi ligger där nästan i en minut. Det är ett tryck i linan, så när vi ligger där måste vi trycka oss neråt och då blir det nästan svårt att andas, haha.

Tilda och resten av dansarna älskar numret.

– Det är helt magiskt att göra detta. Och det är så kul att få vara med Mariette.

Teamet har blivit väldigt sammansvetsade och trivs ihop.

– När man är på turnén bor vi ju ihop. Men nu när vi är i Stockholm och bor hemma försöker vi ändå ses så mycket vi kan. Vi ska gå och äta lunch ihop nu. Vi vill vara kvar i den här bubblan. Vi vill aldrig att det ska ta slut!

Och det gäller att den sammansvetsade gruppen håller sig hela och friska, för det finns inga ersättare för dem.

– Vi har ingen backup, men vi hade gått upp i linorna även om vi var gipsade. Alla vill köra det här numret så mycket!

Sedan förra året har Tilda haft fullt upp, med studier i Los Angeles där hon har varit under tre sejourer. Hon har också varit med på operaföreställningen Carmen i Dalhalla.

– Jag har aldrig varit med i de sammanhangen förut, men det var så mäktigt! Det är det som jag gillar med det här yrket, inget jobb är det andra likt.

Vad som händer nu närmast efter Mellon är dock mer oklart. Hon har ett par saker på gång, men hon hoppas på att förhoppningsvis kunna boka in en show till i maj: Eurovision song contest.

– Jag hoppas verkligen, verkligen det. Det blir väldigt jämnt. Jag tror på Mariette och hoppas att hon vinner. Det är dags att skicka en tjej nu! 

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här