Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademiens sammanträde på torsdagskvällen.
Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademiens sammanträde på torsdagskvällen.

Striden i Akademien – männen mot kvinnorna?

En man anklagas för sexövergrepp och ekonomisk brottslighet – men det är två kvinnor som får ta konsekvenserna. Så beskrivs striden inom Svenska Akademien från flera håll. Andra menar att striden inte alls gäller manligt mot kvinnligt.

ANNONS
|

"I Nobelskandalen anklagas en man för sexbrott. En kvinna får ta smällen". Så lyder rubriken till The New York Times artikel om Sara Danius avgång i går kväll.

Tidningen tar också vara på att Danius var den första kvinnan att leda institutionen och kallar beslutet "en bedövande förlust".

När ledamoten Per Wästberg kommenterar händelsen i Svenska Dagbladet beklagar även han könsordningen.

"Två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!", skriver han.

ANNONS

Feministiskt ställningstagande

Samtidigt väljer många i dag att på sociala medier visa upp sig i knytblus likt den Sara Danius bar vid Akademiens möte i går – som stöd för Danius och som ett feministiskt ställningstagande.

Bland dem finns flera höga politiker, däribland kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

"En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl", skriver Bah Kuhnke på Instagram.

Även litteraturprofessorn och författaren Ebba-Witt Brattström ser striden i Akademien som delvis en kvinnofråga.

- Det är så tydligt att det handlar om att man inte vill ha en sekreterare som önskar förnyelse och som också profilerar sig som kvinna och feminist, säger hon i Aftonbladets tv-sändning.

"Långt mer komplicerat"

Men andra vänder sig mot bilden och menar att Akademiens kris gäller något annat.

- Vi är tre kvinnor – inräknat Lotta Lotass – som uttryckt vår bedrövelse över det bitvis hänsynslösa drev som riktats mot Katarina Frostenson. Ytterligare en kvinna lade ner sin röst i frågan om uteslutning. Det var alltså bara en kvinna, som tillsammans med en grupp av fem män, drev på och röstade för uteslutningen – av en kvinna, säger teologen och akademiledamoten Jayne Svenungsson till Kyrkans tidning.

ANNONS

SvD:s kulturchef Lisa Irenius skriver:

"Striden i Akademien har inte stått mellan 'manligt' och 'kvinnligt', det är inte heller riktigt så enkelt att den stått mellan två läger 'för' och 'emot' Frostenson. Det är en långt mer en komplicerad historia."

Även Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg vänder sig mot dem som menar att det handlar om männen mot kvinnorna i Akademien.

"Sture Alléns ointresse för Kulturprofilens förehavanden bevisar väl det i en mening. Men just det här bråket har hela tiden handlat om två kvinnor, en på var sida, varav Horace Engdahl har lagt hela sitt hjärta för den ena", skriver hon.

TT

ANNONS