Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera äldre versioner av historien om Rödluvan och vargen har plockats bort från ett bibliotek för små barn i en spansk skola. Arkivbild.

Spansk skola rensar ut sexistiska barnböcker

En skola i Barcelona har plockat bort omkring 200 barnböcker som bedömdes vara sexistiska eller stereotypa. Flera skolor i staden överväger nu att göra samma sak, enligt The Guardian.

Tàber-skolan i Barcelona lät en grupp föräldrar göra en översikt av omkring 600 böcker i skolans bibliotek för de allra minsta barnen, upp till sex år. Böcker som bedömdes vara sexistiska eller fulla av stereotyper togs bort. Bland dessa fanns bland annat flera versioner av Rödluvan och vargen och historien om Sankt Göran.

- Samhället förändras och medvetenheten kring genusfrågor ökar, men det reflekteras inte i sagorna, säger Anna Tutzó, en av föräldrarna som varit med och analyserat böckerna, till tidningen El País.

Skolan ska även se över böckerna i biblioteket för barnen i grundskolan. Men där kommer man inte att gå lika hårt fram då elever mellan sex och tolv år, enligt Tutzó, har större förmåga att tänka kritiskt och reflektera över de stereotypa skildringar de stöter på när de läser.