Manusförfattaren Julie Andem hade först svårt att tänka sig att ge ut "Skam" i bokform. Men när Unicef frågade om de fick auktionera ut hennes manus till förmån för välgörenhet förstod hon att intresset var stort och ändrade sig. Pressbild.
Manusförfattaren Julie Andem hade först svårt att tänka sig att ge ut "Skam" i bokform. Men när Unicef frågade om de fick auktionera ut hennes manus till förmån för välgörenhet förstod hon att intresset var stort och ändrade sig. Pressbild.

"Skam"-författaren: "Vi sov aldrig"

För ett och ett halvt år sedan tog det slut – för gott. Men för den som fortfarande sörjer och saknar "Skam"-universumet finns viss tröst. Manusförfattaren Julie Andem lät sig till sist övertalas att ge ut berättelsen om Eva, Noora, Isak och Sana i bokform.

ANNONS
|

Tisdag den 22 september klockan 14:32.

Platsen: en skolgård. Medverkande: Eva, Jonas, Isak, Sara, Ingrid, Vilde, Chris, Snyggatjejer-crewet.

Att läsa Julie Andems bok "Eva" är som att kastas tillbaka i en tidsmaskin. Till tiden då "Skam" smögs ut på nätet utan någon traditionell pr-kampanj. Tanken var att ryktet om serien skulle spridas på sociala medier, rakt till målgruppen 16-åriga tjejer – utan omvägen via vuxenvärlden. "Vi var livrädda för att de skulle höra från sin mamma att nu har NRK gjort en skitkul ungdomsserie", konstaterade Julie Andem i en intervju med norska Rushprint.

ANNONS

Blev en jättesuccé

Resultatet känner de flesta till. "Skam" blev en jättesuccé, inte bara i Norge utan också i Sverige där SVT Play-sändningarna fick rekordhöga tittarsiffror. Men efter säsong fyra var det definitivt slut.

Så här efteråt har Julie Andem fortfarande svårt att förklara framgångarna. Det finns inte en anledning till att "Skam" blev en succé, menar hon i en mejlintervju med TT, utan hundra.

- Det är en kombination av bra tajmning, tur och hårt arbete. Och så var alla som jobbade med "Skam" kreativa, talangfulla och lidelsefullt upptagna av serien. Vi sov aldrig. Inte för att vi inte kunde, utan för att vi inte ville. Jag tror att den lidelsefullheten tränger igenom skärmen och träffar publiken, säger hon.

Hon började skriva manuset till "Skam", säsong ett, försommaren 2015. Det är den texten, komplett med felstavningar, personliga kommentarer till tv-teamet och bonusscener som nu ges ut i bokform.

- När jag gick igenom manuset för att göra det klart för bokutgivning var det flera saker jag hade glömt bort. Det var kul och lite nostalgiskt att läsa om. Men jag blev också generad över flera stycken. Det var flera gånger som jag hade lust att gå in och skriva om lite så att det skulle se bättre ut i tryck, men jag lät det vara. Annars hade ju mycket av uppsåtet varit borta.

ANNONS

Såldes på auktion

Vilket var då uppsåtet?

Tanken var egentligen aldrig att ge ut några "Skam"-böcker – även om ett förlag redan 2016 hörde sig för om möjligheterna. Det var först när Unicef hösten 2017 frågade om de fick auktionera ut manuset till tv-serien – och det såldes för närmare 120000 kronor – som det gick upp för henne att det fanns ett verkligt intresse för berättelsen även i bokform.

Beslutet att använda originaltexten, med alla dess brister och glada tillrop till kollegorna, fattade hon efter att ha fått mängder av frågor från ungdomar som antingen vill bli manusförfattare själva eller skriver uppsatser om "Skam".

- De undrar hur jag skriver manus och hur jag tänker. Därför blev det mest ändamålsenligt att ge ut manuset i sin ärliga form, precis som det var skrivet. I bästa fall kan böckerna kanske inspirera fler unga till att skriva, säger hon.

Flopp eller inte?

Norska "Skam" fick fyra säsonger – men "Skam"-tiden är inte helt slut för Julie Andem. I april i år sändes de första klippen av "Skam Austin", den amerikanska efterföljaren av succéserien. Serien är skapad och regisserad av Andem och säsongspremiären hade över tio miljoner tittare när det visades på Facebook Watch. Men är programmet en framgång eller inte? När tittarsiffrorna dalade satte det i gång en debatt i norska medier om huruvida "Skam Austin" hade floppat.

ANNONS

Julie Andem vill inte svara på frågor om vare sig det eller Facebooks beslut att trots allt beställa ytterligare en säsong av serien. Däremot talar hon gärna om den "bortklippta" kyss-scenen mellan Isak och Jonas som har orsakat visst rabalder på nätet.

- Den är inte bortklippt, den blev aldrig inspelad. I samband med bokutgivningen har jag gått igenom många texter och idéer som det aldrig blev något av. Några av dem kom aldrig med för att vi inte hade tid att filma dem, andra skrotades för att de ödelade spänningen i historien. Jag har prövat att blåsa lite nytt liv i de här idéerna, säger hon.

TT

Fakta: Julie Andem

Född: 1982 i Oslo.

Yrke: Manusförfattare, regissör och tv-producent.

Bakgrund: Har gjort serier som "Sara" (en fiktiv videoblogg), "Mia" och webbserien "Jenter" (riktad till 10–12-åringar) för NRK. Efter "Jenter" fick hon i uppdrag av NRK att skapa en serie specifikt för flickor i 16-årsåldern – vilket kom att bli "Skam". Serien fick ett enormt genomslag, inte bara i Norge utan även i de nordiska grannländerna. I Sverige var första säsongen den mest framgångsrika dittills på SVT Play med en publik på 655494 tittare.

Har gjort sedan "Skam" avslutades: Jobbat med amerikanska "Skam Austin".

Aktuell: Med "Skam"-böckerna, varav den första, "Eva", precis har kommit ut på svenska.

ANNONS