Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Sex, politik och humor med Trump och Kim Kardashian på The PhotoGallery

Drottning Elizabeth på toa, Donald Trump med Ku Klux Klan och Kim Kardashian i förlossningsrummet. I Alison Jacksons fotografier av dubbelgångare ryms kändisar, samhällskritik, sex – och en väldig massa humor. Nu visas hennes bilder på The PhotoGallery i Halmstad.

Faketruth heter höstens utställning på The PhotoGallery på Slottsmöllan, och ägaren Nette Johansson är synnerligen nöjd över att kunna visa verk av Alison Jackson.

Nette Johansson och Lady Diana. Bild: Roger Larsson
Nette Johansson och Lady Diana. Bild: Roger Larsson

– Jag har haft ögonen på henne i många år, och när vi fick en förfrågan från hennes agent tackade vi ja direkt. Hon började som skulptör och har ställt ut på stora museer och gallerier världen över. Idén till bilderna med look-alikes fick hon när Lady Diana dog 1997, berättar Nette Johansson och fortsätter:

– Alison blev både förvånad och fascinerad över alla dessa människor som stod ute på gatorna och grät – de kände ju inte prinsessan överhuvudtaget. Så med hjälp av look-alikes skapade hon ett fotografi på Diana, Dodi al-Fayed och det mörkhyade barn som de kanske skulle ha fått om den där trafikolyckan aldrig hade hänt. Hur skulle folk ha reagerat på det? Hade hon fått deras oreserverade kärlek även då? Och vilken roll hade medias snaskiga rapportering i britternas offentliga sorg? Det var frågor som Alison Jackson ställde sig.

Trump, Beckham, Jagger och Queen Elizabeth

Därefter har hon sökt och funnit ett helt gäng med dubbelgångare som nu kan beskådas – ofta i intima situationer – på The PhotoGallery: Donald Trump, Drottning Elizabeth, David Beckham, Mick Jagger, Kanye West och Kim Kardashian, Marilyn Monroe – med flera.

– Samtliga är look-alikes och bilderna är inte photoshoppade eller trixade med på något sätt. Det försöker jag säga till alla besökare innan de börjar titta på utställningen. Ändå säger vissa att ”aha, Trump är alltså en look-alike, men Mick Jagger och Hillary Clinton, det är väl ändå de riktiga?” Det är rätt intressant hur våra minnesbilder liksom lurar oss, säger Nette Johansson.

Hon konstaterar att Faketruth spänner över alla åldrar, dels för att kändisarna hör hemma i olika generationer, dels för att bilderna väcker frågor som angår alla: Vad är sant och vad är falskt? Vem och vad kan vi lita på? Varför dras vi till skvaller, det vulgära och ytliga?

– Här finns en skarp samhällskritik, men också massor med humor. Jag blir glad varje morgon när jag kliver in i galleriet och möter David Beckham som ligger utsträckt på en soffa med en hot dog över sin mest privata kroppsdel, säger Nette och skrattar.

Även miljöerna skapar autenticitet

Det är inte bara dubbelgångarnas likheter med ”originalen” som lurar betraktarens öga, utan även miljöerna som de befinner sig i. På ett foto ser man Marilyn Monroe och JFK på ett hotellrum, och trots att man inte ser deras ansikten fattar man direkt att det är just de två (i alla fall om man är 50 plus, som undertecknad).

– När jag själv för första gången såg fotot på en äldre dam som står med sina små hundar och tittar på en hingst som betäcker ett sto var det ingen tvekan om att det var Drottning Elizabeth – trots att hon stod med ryggen till, säger Nette Johansson och tillägger:

– Ja, det är mycket sex i Alisons foton, men det är ju mycket sex ute i världen…

Ja, det är mycket sex i Alisons foton, men det är ju mycket sex ute i världen…

Faketruth visas året ut och så här långt har intresset varit stort; det har kommit besökare från hela Västkusten.

– Det är jättekul, och det hänger nog ihop med att bilderna talar till alla. Sen var det lite flyt att det råkade vara val i USA den 3 november. Men det hade jag inte en tanke på när vi bokade in utställningen.

Alison Jackson. Bild: Jessica Gow/TT
Alison Jackson. Bild: Jessica Gow/TT

Alison Jackson

Född: 1960 i Knightsbridge, Chelsea.

Bor: I London.

Bakgrund: Har studerat Fine Art Sculpture på Chelsea College of Art i London och Fine Art Photography på Royal College of Art.

Aktuell: Med utställningen Faketruth på The PhotoGallery i Halmstad. Utställningen visades våren 2019 på Fotografiska i Stockholm, då under namnet ”Truth is dead”. Har också ställt ut på museer och gallerier som Tate Modern, The National Portrait Gallery, San Francisco MoMA och Pompidou Centre.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här