En grupp poliser deltar i en säkerhetsövning i Cannes tidigare i veckan – festivalen omgärdas numera av rigorös säkerhet.
En grupp poliser deltar i en säkerhetsövning i Cannes tidigare i veckan – festivalen omgärdas numera av rigorös säkerhet.

Selfieförbud när festivalen i Cannes startar

Javier Bardem, Penélope Cruz, Mads Mikkelsen, John Travolta, Spike Lee, Kristen Stewart, Emilia Clarke, Lars von Trier, Stellan Skarsgård och John Ajvide Lindqvist. Det är några av de celebriteter som kommer att synas på röda mattan när den 71:a filmfestivalen i Cannes drar igång. Men nåde den kändis som tar en selfie på röda mattan.

ANNONS
|

Festivalledningen har nämligen kommit med strikta order om att inga selfies får tas under promenaden upp till festivalpalatset. Frågan är väl vad som händer om till exempel Penélope Cruz bryter mot förbudet. Blir hon förklarad persona non grata?

- Vi har tagit det här beslutet eftersom alla selfies tar för lång tid, och för att vi vill att festivalen ska vara elegant, säger festivalbossen Thierry Fremaux när han möter pressen dagen innan allt drar gång.

ANNONS

Det äkta paret Cruz och Bardem spelar huvudrollerna i årets öppningsfilm, ”Alla vet”, regisserad av dubble Oscarvinnaren Ashgar Faradi. Denna gång har han gjort en film på spanska som betecknas som en psykologisk thriller.

von Trier tillbaka

Under de kommande elva dagarna kommer festivalen sedan att bjuda på allt från Hollywood-glitter till små independentfilmer som slåss om uppmärksamheten. Störst uppmärksamhet lär det bli dels kring världspremiären på ”Solo: A Star Wars Story”, dels kring ”The House That Jack Built”, som markerar Lars von Triers återkomst till festivalen i Cannes.

2011 blev han förklarad persona non grata efter en bisarr presskonferens där han bland annat sa att han "förstod Hitler". Just nu verkar det som om det inte blir någon presskonferens kring den nya filmen. När Fremaux får frågan om filmen är utom tävlan bara för att man ska slippa presskonferens säger han:

- Nej. Lars sa dumma skämt för åtta år sedan. Han blev straffad. Vi tyckte att han blivit straffad nog och är välkommen tillbaka.

Sverige representeras i år av ”Gräns”, som visas i sektionen Un Certain Regard. Det är en skräckfilm, som regisserats av Ali Abbasi och som bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist.

ANNONS

Stellan är redo

Två frågetecken: Den iranske regissören Jafar Panahis nya film, ”Se Rokh”, visas inom tävlan, men det är ytterst osäkert om den iranska regimen kommer att tillåta honom att resa hit.

- Jag hoppas han får komma, men jag är pessimistisk, säger Fremaux.

Och det verkar ännu inte vara helt klart om Terry Gilliams ”The man who killed Don Quixote” verkligen kommer att bli årets avslutningsfilm – Gilliam är involverad i en bitter strid med en av producenterna. Stellan Skarsgård har en av huvudrollerna i filmen och säger i ett sms att han är beredd att åka hit (han filmar just nu TV-serien ”Chernobyl”) om han får klartecken.

Under pressmötet tas metoo-rörelsen upp. Fremaux säger att festivalen tar jämlikhet mellan könen på största allvar och att det som hänt det senaste halvåret fått festivalledningen att tänka om och tänka nytt inom alla områden.

- Nu på lördag kommer ett hundratal specialinbjudna kvinnor, regissörer och skådespelare, att gå upp för röda mattan för att markera.

ANNONS
Cannes, TT:s utsända

Fakta: Frågetecken kring festivalen

  • Vem tar första selfien? Det råder strikt fotoförbud på röda mattan i år. Frågan är vad festivalen ska vida för åtgärder när (om) kändisarna drar fram mobilerna.
  • Var är stjärnorna? Den klassiska mixen av konst och kommers är lite haltande för en festival som inte lockar amerikanska skådespelare i samma utsträckning som förr. I år är det främst storfilmen "Solo: A Star wars story" samt invigningsfilmen med Penélope Cruz och Javier Bardem som står för glamouren.
  • Vad ska Lars von Trier säga? Nog för att hans nya seriemördarfilm, "The house that Jack built", blir intressant att se. Men det är von Trier själv, bannlyst från festivalen 2011 efter en historiskt bisarr presskonferens, som är det stora dragplåstret.
  • Hur mår Cannes efter metoo? Harvey Weinstein höll hov i stan så sent som förra året. Men världen har förändrats sedan höstens upprop. I Cannes-programmet är dock mansdominansen påtaglig och festivalen har fått kritik för att den inte tydligare tagit ställning mot sexuella trakasserier, trots inrättandet av en ny telefonlinje som kan användas vid misstänkta brott.
  • Netflix utkickat ur tävlan – nu då? Franska biografägare satte press på festivalen efter förra året, då strömningsjätten hade två filmer med i huvudtävlan. Nu tillåts bara filmer som går upp på bio. Ett omodernt drag eller ett sätt att bevara filmens särart? Debatten pågår.

Fakta: De här tävlar om Guldpalmen

"Ash is purest white” av Jia Zhangke

“At war” av Stéphane Brizé

“BlacKKKlansman” av Spike Lee

“Burning” av Lee Chang-dong

“Capernaum” av Nadine Labaki

“Cold war” av Pawel Pawlikowski

“Dogman” av Matteo Garrone

“Girls of the sun” av Eva Husson

“The image book” av Jean-Luc Godard

“Lazzaro Felice” av Alice Rohrwacher

“Leto” av Kirill Serebrennikov

“Netemo Sametemo” av Ryusuke Hamaguchi

“Shoplifters” av Hirokazu Kore-eda

“Sorry angel” av Christophe Honoré

“Three faces” av Jafar Panahi

“Under the Silver Lake” av David Robert Mitchell

"Yomeddine” av AB Shawky

ANNONS