Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Älskade änglar. Några aktörer dansar till en gammal Lill-Babslåt. Bakom dem sitter två av musikerna: Xerxes Andrén och Oscar Pahlm i bandet Kvartiåtta som gör sitt tredje år vid revyn.

Unga musiker har koll på låtarna i Halmstadrevyn

I morgon är det dags för Halmstadrevyn att återigen se tillbaka på vad som hände 2015, i en skrattspegel. För musiken svarar bandet Kvartiåtta, för tredje året i rad.

När vi hälsar på vid repetitionen i Figarosalen sjunger och dansar fyra personer på scenen, övervakade av koreografen Gustaf Jönsson. Bakom dansarna, men ändå centralt på scenen, sitter orkestern och spelar till melodin ”Älskade ängel” – Lill-Babs hit från 1994 – men med en ny aktuell text.

De fyra musikerna är Xerxes Andrén, trummor, Oscar Pahlm, bas och Lukas Wikström, gitarr från bandet Kvaritåtta som är förstärkta med Axel Croné på klaviatur och blås.

Det är den kvartetten som står för musiken i årets revy med den Star Wars-influerade titeln ”Episod VIII – revyn slår tillbaka”, men musikerna ser även ut att få agera lite. Vid en paus i repetitionen kommer en kvinna in och ger de fyra varsin liten förpackning.

– Det var lösmustascher men vi vet inte riktigt när vi ska använda dem, säger Lukas.

Det är tredje året som han, Xerxes och Oscar är med i Halmstadrevyn.

– Det är extremt roligt att vara en del av i ett större sammanhang. Det är fantastiskt fina människor att jobba med och vi får spela väldigt varierad musik, säger Xerxes.

– Ja, i årets revy är det mycket mycket modern musik men även gamla poplåtar. En av de äldsta bitarna är nog ”Penninggaloppen” av Thore Skogman, säger Oscar.

Kvartiåtta bildades för tre år sedan vid musiklinjen på Sturegymnasiet och satsade till en början helt och hållet på egen musik. Men efterhand blev det även covers och sommaren 2013 tog trion ett kliv in i teatervärlden, i orkestern vid sommarspelet ”Gnistan” i Knäred.

– Det var annorlunda. I stället för att spela hela låtar kunde vi få lägga lite stämningsmusik, säger Oscar.

Uppenbarligen gick det bra, för trion blev engagerad av Halmstadrevyn och i dag är musikerna oerhört mångsidiga. De skriver och spelar fortfarande egna låtar och uppträdde så sent som i lördags på Roots i Halmstad (bandet släpper även sitt andra album senare i vår), men under det gångna årets 150 spelningar har det även blivit en massa annat:

Kvartiåtta har spelat partymusik i bland annat Borgafjäll i Västerbotten, på grekiska ön Kos och på privata fester. Det har blivit barnteater på Laxön och sånger som ”Sånt är livet” och ”Drömmen om Elin” på äldreboenden. Med mera.

Själv såg jag de unga musikerna på Halmstads teater i höstas när Filmstudion firade jubileum och då var det filmmusik som gällde, bland annat Bondlåten ”Skyfall” och signaturen till ”Amelie från Montmartre”. Det var melodier som bandet hade blivit tilldelat och fått lära sig inför festen.

Det känns som om ni är en gammaldags jukebox. Det är bara att stoppa i en krona och välja låt.

– Ja, du kan önska vad du vill, säger Xerxes.

Den senaste veckan har det dock varit revymusik på heltid, och – som sagt – lär det också bli en del agerande. De nya lösmustascherna måste väl komma till användning?

– Jag tror att de ska vara med i en sketch om Grekland, säger Lukas.