Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ung ensemble sätter upp ”Rent” på Kulturhuset

På fredag har ”Rent” premiär på Kulturhuset i Halmstad. De är Jack Johansson från Laholm som sätter upp den kända musikalen med en ung ensemble.

"Det finns ingen framtid, inget förflutet kvar. Denna stund är allt vi har...".

Det sjunger Eric Olsson på Kulturhusets scen. Många har hört honom i sånggruppen Charad i Halmstad men nu är han en av aktörerna i musikalen "Rent" – och han får snart stöd från de övriga i ensemblen i refrängen: "Din dag är i dag!".

– De orden är musikalens budskap och återkommer hela tiden, säger Jack Johansson, 22-åringen som regisserar "Rent".

Han smyger runt på scenen och ger instruktioner till artisterna som provar en sångfinal några gånger till. Jack går även runt i salongen under repetitionen för att kolla ljudbalansen (sången hörs lite dåligt ibland).

HP skrev 2014 om Jack från Laholm, när han blev Mr Gay Europe. Han är musikalutbildad vid Balettakademin i Göteborg och har nu givit sig in på ett gigantiskt projekt: att regissera och producera "Rent". 

– Jag har haft idén länge, musikalen är så välskriven, säger jack.

"Rent", skriven av Jonathan Larson, hade premiär 1996 och handlar om några ungdomar i New York – och deras drömmar, kärlek och vänskap. I skuggan av aids.

Nu har Jack samlat 14 artister, fem musiker och tekniker till uppsättningen på Kulturhuset. Det är musikalartister från olika platser, samt tre elever från Sturegymnasiet: Johanna Kylberg, Erika Wikström och Wael Mahrous.

Jack har inga sponsorer och är "Rent"  är ett lågbudgetprojekt.

– Ja, vi är nio personer som sover hemma hos mina föräldrar under repetitionsperioden. De har fått flytta till en släkting, säger Jack med ett skratt.


Eric Olsson jobbar numera som skådespelare och musikalartist, och har också många lovord om "Rent".

– Det är en av de bästa musikalerna någonsin. Såväl musiken som historien är fantastisk.

Fotnot. "Rent" spelas fredag-söndag, och 12-13 november.