Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Ta hem teatern till trädgården!

Sugen på teater i din egen trädgård? Från och med den 8 februari kan det bli verklighet, om du hunnit fylla 70 år vill säga.
– 70-plussarna är kanske den grupp som blivit hårdast drabbad av alla restriktioner under pandemin. Vi vill göra något för dem, säger Anna Sjövall, vd på Teater Halland.

Idén är lika enkel som genial: När det inte är tillåtet att ha teaterföreställningar inför storpublik inomhus så får teatern i stället komma till människors trädgårdar. Mellan den 8 och 19 februari blir detta verklighet i Varberg. Dessutom är det helt gratis.

– Att ha skådespelare, tekniker och administratörer som inte får jobba känns ungefär som att ha massa galopphästar som inte får komma ut på banan. Vi behövde göra någonting, berättar Anna Sjövall, vd, konstnärlig ledare och regissör på Teater Halland.

Ett kämpigt år

Året som gått har varit tufft för Teater Halland. Verksamheten har varit av och på hela tiden, varje gång det har kommit nya restriktioner har man fått anpassa sig efter det.

– Nu i vår skulle vi haft två produktioner som vi fick skjuta upp när de senaste restriktionerna kom. Nu gör vi den här satsningen i stället, fortsätter Anna Sjövall.

”Man kan samla några grannar, bridgeklubben eller kanske golfgänget.”

Konceptet med teater i trädgården för de som fyllt 70 år går i korthet ut på att en ensemble bestående av två skådespelare kommer hem till de som har förbokat. Man kan välja på fem olika föreställningar och i publiken får det vara max åtta personer. Föreställningarna är mellan 15 och 20 minuter långa.

– Man kan samla några grannar, bridgeklubben eller kanske golfgänget. Vi kan komma till äldreboenden, till trädgårdar eller till innergårdar om man bor i lägenhet.

Möjligt med fler spelplatser

I första omgången kommer föreställningarna enbart att erbjudas i Varberg, och en av dem har fast spelplats i Societetsparken. Det kan bli möjligt framöver med teater även i till exempel Falkenberg och Halmstad, men ännu är inget bestämt. Anledningen till att det i nuläget enbart blir i Varberg är att Teater Halland inte tycker att det är coronasäkert att åka runt för mycket kollektivt eller att dela bilar med varandra.

– Det säkraste är att våra skådisar går eller cyklar. Av samma anledning har vi tvåmansföreställningar – för många skådespelare i en uppsättning är inte heller säkert ur smittrisksynpunkt.

Fakta: Mikroföreställningar i trädgården för 70+

Här är de fem föreställningar som erbjuds 8–19 februari i Varberg, och Anna Sjövalls beskrivningar av dem:

Otrolige Jimmy: ”En hyllningsföreställning till en väldigt speciell karaktär i en väldigt speciell situation.”

Den starkare (på fast spelplats i Societetsparken): ”Här får vi verkligen gå in i klassikernas klassiker, när Strindbergs gamla svartsjukedrama presenteras i ny tappning.”

Hallands hörna: ”En framimproviserad föreställning, med inspiration hämtad från det gamla tv-programmet Hylands hörna.”

Je t’aime: ”En komediföreställning med två clowner, som på olika sätt är extremt intresserade av landet Frankrike.”

Vad väntar vi på? ”Här bjuds det på ett oväntat möte i trädgården mellan två personer som bär på varsin hemlighet...”

Föreställningarna bokas via [email protected] I skrivande stund är mycket fullbokat, men det kan fortfarande finnas platser kvar.