Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Suspekta fastrar i Scendragets fars

Arsenik och gamla spetsar – repetition pågår. I sommar sätter Scendraget upp Joseph Kesselrings kriminalfars från 1931.

Fastrarna Martha och Abby Brewster hyr ut rum till ensamstående män utan socialt nätverk. Harmlöst kan tänkas. Men när brorsonen Mortimer Brewster kommer på besök inser han att allt inte står rätt till.

– Det finns inget ont uppsåt, fastrarna gör det här av ren godhet. Till sin förfäran upptäcker Mortimer detta, säger Björn Holmgren som tillsammans med Maja Danielsson står för regin. Vad fastrarna ägnar sig åt vill Björn låta publiken upptäcka.

Mortimers två bröder gör det inte enklare för honom. Den vilsne Teddy lever med övertygelsen om att han är president Franklin D. Roosevelt. Och Jonathan är en otäck typ, som på flykt undan rättvisan tar skydd i fastrarnas hus. Med sig har han sin ständige följeslagare, den tyske alkoholiserade plastikkirurgen Herbert Einstein.

– De är ett nödvändigt par. Men Einstein är livrädd för Jonathan – ibland slår det slint för honom och då slår han ihjäl folk, förklarar Björn.

Så ser förutsättningarna ut för sommarens fars på Borggården – ”Arsenik och gamla spetsar”, skriven 1931 av amerikanen Joseph Kesselring.

Repetitionerna har pågått sedan i mars och går nu in den sista hektiska fasen. I Scendragets lokal på Larsfridsvägen i Halmstad möter vi Mortimer (Niklas Nilsson), Martha (Rigmor Wilderoth) och Herbert Einstein (Pär Wennersten).

– Man börjar tvivla när man har de här generna, om man är så jäkla normal, säger Mortimer om Brewster-familjens situation.

Martha fyller i:

– Jonathan är vi inte så glada för, han är ouppfostrad och sköter sig inte. Mortimer gillar vi naturligtvis. Teddy accepterar vi som han är. Vi har ju försökt berätta för honom att han inte är Roosevelt, men då blev han ledsen.

”Arsenik och gamla spetsar” har premiär på Borggården, Halmstad slott, 4 juli och spelas i tio föreställningar fram till 16 juli.

– Jag tror att det kommer bli en fantastiskt rolig föreställning. Det här är en annan typ av fars än förra årets ”Kuta och kör", med humor på en annorlunda nivå, säger Niklas Nilsson.