Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grillmaster. 30 blåsare och 14 skådespelare samsas på scenen i Bergmansalen. Här tillbeds en grill som om den vore något slags svenskt sommaraltare.

Sturegymnasiets musikteater blåser på

Pampiga toner möter träffsäkra vardagsbetraktelser när Halmstad Brass och Teater Dynamo samarbetar på Sturegymna­siets scen. Nästa lördag är det premiär för ”Bland fredagsmys och vardagsgodis”.

Numren verkar plötsligt ha bytt plats, flera skådisar saknas på grund av påsklov och ljusteknikern har brutit hälen. Allt är precis så kaotiskt som en teaterrepetition ska vara när HP hälsar på i Mediteket.

Det är andra gången som Halmstad Brass spelar tillsammans med teaterelever på Sture. Debutsamarbetet ”Under regnbågen” (hösten 2011) mottogs väl och musikerna i orkestern ser fram emot premiären av uppföljaren.

– Det händer saker hela tiden under en sådan här föreställning, vi har skådespelarna framför oss och häftiga projektioner på väggen bakom, förklarar Mats Johansson, vice ordförande i Halmstad Brass.

– Vi spelar allt från marscher till traditionell brass- och filmmusik. Det blir kända låtar som ”La Vie en rose” och ”When the saints go marching in”. Det här är ett bra sätt för oss att nå en ny publik, säger dirigenten Håkan Andersson.

Så brakar repetitionen loss. När 30 blåsare och trumslagare drar i gång bildas ett häftigt tryck i Bergmansalen. En jättelik påfågel breder ut sina fjädrar i en projektion på väggen. Entré för stiliga kostymkillar och kjolprydda trånande tjejer i ett nummer som mest påminner om en parningsdans för den svenska medelklassen.

Snart får vi lära känna de boende på Smultrongatan lite närmare. Vi har familjen vars patriark insisterar på att byta efternamn till Gralhügel trots att de tappar kunder till bilverkstan, tvillingarna Andersson som fyller i varandra meningar, snofsiga Hollywoodfrun Harrysson med dotter och den snälla men hunsade Löfberg som får passa upp på både svärfar, fru och dotter i tv-soffan.

– Det är en mild och trevlig drift med radhuslivet. Känslan i föreställningen ska vara ”feel good” förklarar dramaläraren Margareta Ek som regisserar föreställningen. De 14 skådespelarna från Teater Dynamo är alla elever som går i årskurs två på Sturegymnasiet.

Igenkänningsfaktorn är hög, det är fredagsmys, hundpromenader, kontaktannonser, Ica Basic och Bingolotto i en salig blandning. Ett dussin benpar sprattlar omkring på scengolvet i Bergmansalen efter att skådisarna tryckt snabbmat från Wackdonalds tills de storknar.

Men här finns också plats för allvar. Till tonerna av ”Concerto de Aranjuez” i ett nummer som heter ”Karriär” visar jantelagen sitt fula tryne när en ensam kvinna snärjs fast och mobbas efter en våldsam dragkamp.

Men till syvende och sist verkar ”Bland fredagsmys och vardagsgodis” framför allt mest handla om livets väsentliga frågor; vem har egentligen kvarterets häftigaste grill?