Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Teater i rörelse. Det är många dansscener i ”Sex nummer om sex”, som Stureelever har spelat för andra av kommunens elever under de tre senaste veckorna.

Sex med skratt och blodigt allvar

Sex kan vara ack så krångligt och problematiskt – men också vansinnigt kul. Det har Stureeleverna i Dynamo visat i föreställningen ”6 nummer om sex”.

Det börjar med blommor och bin. Tre killar utklädda till insekter, med flaxande vingar, svävar runt i Mediteket på Sturegymnasiet och befruktar blommor (spelade av flickor).

Men plötsligt har en blomma synpunkter. Ska det verkligen vara så här? Att blommorna bara står stilla och tar emot?

Det är den första konflikten i ”6 nummer om sex”, en föreställning som radar upp frågeställningar som kan uppstå i tonåringars möte med sexualiteten. Det handlar bland annat om grupptryck, fylleslag och rätten till sin egen kropp. En tjej blir retad för att hon inte vill dricka sprit, en annan för att hon är oskuld.

Det är eleverna i årskurs 2 vid teaterlinjen (numera kallad Dynamo) vid Sture som har spelat ”6 nummer om sex” i tre veckor (den sista föreställningen var på skärtorsdagen), främst för högstadie- och gymnasieungdomar.

HP var Mediteket i sällskap med elever från Veinge- och Örjansskolan som verkade vara helt inne i föreställningen, med sina hisnande språng mellan skratt och blodigt allvar.

En av de starkaste scenerna tog upp nätmobbing – ett kusligt aktuellt tema med tanke på förra veckans avslöjande om förföljelsen av den våldtagna flickan i Bjästa.

En grupp skådespelare gapflabbade åt nättexter som ”Sofia är den fulaste personen någonsin. Hon borde dö”, för att sedan, en efter en, ramla ihop och gråta när de hånfulla raderna handlade om dem själva.

Några andra scener som väckte tydliga reaktioner handlade om föräldrar. Det var riktigt otäckt med en alkoholiserad mamma medan en ”frigjord” pappa var mer pinsam när han började snacka om kondomer med dotterns nya pojkvän.

Allra värst var dock mamman som flörtade med dotterns killkompis. Frågan är om inte ensemblen borde ha delat ut skämskuddar till hela publiken – framför allt till oss äldre som själva är föräldrar – under den scenen?

Efter föreställningen gick skådespelarna ut i publiken och pratade i små grupper, och det framkom alla möjliga synpunkter.

Några killar tyckte att ”6 nummer om sex” var ”fett nice” och hade framför allt pratat om den förföriska mamman. ”Måtte vi aldrig hamna i en liknande situation”.

Det var också den scenen som till slut spelades upp några gånger extra – men nu hade publiken rätt att ropa stopp, och själva gå in och ändra handlingen.

En flicka steg fram och tillrättavisade mamman, rejält. Och jublet steg mot taket.

c En av de starkaste scenerna tog upp nätmobbing – ett kusligt aktuellt tema.