Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gungeli-gung. Lennart Jonsson hotar att tippa omkull Rigmor Wilderoths gungstol. De bägge teaterveteranerna ska i sommar spela ”Änkeman Jarl” på Borggården vid Halmstads slott.

Ny satsning på Moberg

”Marknadsafton” gav mersmak, så nu fortsätter Scendraget på Vilhelm Moberg-spåret. I sommar spelar de glada amatörerna ”Änkeman Jarl” på Borggården vid Halmstads slott.

Det skrattas och skriks i en repetitionslokal på Söder i Halmstad. Rigmor Wilderoth sitter i en ranglig gungstol som Lennart Jonsson låtsas försöka välta. Och det ser rätt riskabelt ut...

– Sluta! Annars dödar jag dig! ropar Rigmor – men vi får väl utgå från att hon överdriver (skådespelare har en tendens att vara överdramatiska)?

I farlig närhet till gungstolen står en modell, skapad av scenografen Kenneth Wiland, med två hus och små figurer. Det är så scenen ska se ut i sommar, på Borggården i Halmstad.

På programmet står ”Änkeman Jarl”, Vilhelm Mobergs folklustspel från 1940.

– Det är speciellt att jobba med hans manus. De är så bra redan från början, karaktärerna är riktiga människor och inga karikatyrer, säger Lennart Jonsson.

Han har en viss erfarenhet på den punkten. Förra våren var såväl han som Rigmor Wilderoth med i ”Marknadsafton”, ett annat drama av Vilhelm Moberg.

– Jag har spelat amatörteater sedan 1987 och ”Marknadsafton” är bäst hittills. Det uppstod en speciell känsla när vi turnerade, säger Rigmor.

Ja, uppsättningen blev så lyckad att skådespelarna tilldelades Vilhelm Moberg-sällskapets teaterstipendium.

– Vi åkte till Växjö och tog emot det i höstas. Det var roligt och hedrande, säger Lennart.

”Marknadsafton” var en inomhusföreställning med fyra skådespelare, men ”Änkeman Jarl” blir betydligt större.

– När vi är utomhus nåste vi ta ut svängarna rejält. Vi är nio skådespelare och det tillkommer sex–sju statister som bland annat är med vid ett stort lysningskalas på scenen.

Ett giftermål står med andra ord i centrum för dramat. Det är änkemannen Jarl (spelas av Lennart) som gifter sig med änkan Gustava (Rigmor), en förening/fusion som många – bland annat deras barn – har synpunkter på.

– Det handlar mycket om ekonomi, girighet och millimeterrättvisa, säger Rigmor.

Såväl hon som Lennart har spelat i många somrar på Borggården, oftast farser och lustspel med otrohet, missförstånd och sanslösa förvecklingar.

Betyder valet av ”Änkeman Jarl” en kompassändring? Blir det mer djuplodande föreställningar i fram tiden?

– Nej, vi vill variera oss. I år är det Moberg men nästa sommar kan det bli hejdlös fars med klang och jubel igen, säger Lennart.

Fotnot. ”Änkeman Jarl” spelas 29 juni–13 juli.