Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Metropolitanopera – i Halmstad

Hallå där Ulf Andersson, chef på Halmstads teater, vars dröm om att direktsända operaföreställningar från Metropolitan i New York ser ut att besannas nästa höst, i ett samarbete med Halmstads teaterförening.

Du pratade om livesänd opera i Halmstad när du blev teaterchef. Hur kom du själv i kontakt med det?

- Jag såg "La Bohème" på Bio Rio i Tomelilla. Det var häftigt, en helhetsupplevelse. Föreställningarna går ju live, det är levande konst som visas upp. En jävla bra idé. Det här började på mindre orter i Sverige, och nu har det nått fram till de större städerna. Efterfrågan är stor, varje vecka frågar folk mig "när börjar ni med liveopera?".

Hur funkar det?

- Vi gör det här tillsammans med Halmstads teaterförening, de går in som lokal arrangör och vi står för utrustning och lokaler. Man skriver ett avtal på sex sändningar per säsong, från oktober till mars. Men det krävs en viss utrustning, man måste till exempel ha ett surroundsystem som vi ska installera nu. Först förstod jag inte varför, men tanken är att när man går in i salongen är man på Met i New York, med publikljud och allt. Föreställningarna går klockan 13 eller 14 där, så klockan är sex eller sju här.

Vilka operor kommer att sändas?

- Det vet vi inte i detalj ännu, och det är inget som vi kan påverka särskilt mycket. Det som sänds, sänds. Jag hoppas så klart på några klassiker.

Vad vill du själv gärna se?

- Jag är en enkel människa, så jag säger "Trollflöjten". Det är väl Ingmar Bergmans fel, det också.