Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Askungen” på Hallandsgården i Halmstad Bild: Ika Nord
”Askungen” på Hallandsgården i Halmstad Bild: Ika Nord

Maskrosteatern åker på turné i Halland

Trots rådande coronapandemi vill Maskrosteatern bidra till en levande teaterscen för både vuxna och små. Med deras nya tolkning av ”Askungen” åker de på en turné i Halland.

Sedan 2014 har Maskrosteatern satt upp flertalet föreställningar som ”Pettson och Findus”, ”Mamma Mu” och ”Askungen”.

Nu åker de på turné i Halland med en ny uppsättning av ”Askungen”. Premiären i måndags spelades på Hallandsgården i Halmstad.

– Premiären gick lysande med solsken och en fullsatt publik. Vi har jobbat med ”Askungen” för många år sen, nu är vi utomhus vilket vi inte har varit innan med den föreställningen. Vi hittar nya spelplatser hela tiden, dit vi kommer, kommer även publiken, säger Andreas C. Andersen, konstnärlig ledare och skådespelare på Maskrosteatern.

Även om sagan om ”Askungen” har några år på nacken är den lika aktuell i dag.

– Vi försöker hitta balansgången med att modernisera den. Den säger något fortfarande och det vill vi gestalta för vår publik. Vi gör den i vår tid fast med verkliga människor på scenen med vacker kostym. Det är så spännande att jobba med såna texter.

– Budskapet med familjeföreställningen är att man ska följa sitt hjärta och inte ge upp fast det inte alltid är så lätt när man möts av motgångar och elakheter. I dag är det vanligt att sånt händer i form av mobbning på sociala medier och i skolan.

För att kunna genomföra föreställningarna denna sommar, för det är ju trots allt coronatider, följer de myndigheternas riktlinjer och det är endast förköp av biljetter som gäller för att säkra sig om att publikantalet inte överskrider 50 personer.

– Vi har tagit bort några element där vi integrerar med publiken och där de får komma fram till oss för att ta bilder efter föreställningen. Det kommer vi inte att göra i år men det hoppas jag vi kan fortsätta med framöver.

Medlemmarna i Maskrosteatern gör det mesta själva, allt från att skådespela till sceneri.

– Det är en sån frihet att jobba som vi gör. Det krävs en otrolig drivkraft och det är vår styrka. Det bidrar till en stark magi på scenen och det ger en kraft till att fortsätta, säger Andreas C. Andersen.

Fakta: ”Askungen” på turné

Askungen: Annie Hansson.

Prinsen: Alexander Zryd..

Styvmodern: Agnetha Andersson

Styvsystrarna Gabriella och Petronella: Klara Larsson och Eternell Andrén.

Gudfadern/ berättaren: Andreas C. Andersen.

Prinsens betjänt: Rickard Larsson.

Mössen: Lilly Larsson och Signe Larsson.

Regi: Petter Heldt.

Koreografi/kostym: Ika Nord

Fakta: Spelschema

Varberg: 24/7 kl 15.00

Falkenberg: 25/7 kl 14.00

Halmstad: 27/7 kl 14.00 & 16.00

Falkenberg: 28/7 kl 14.00

Laholm: 29/7 kl 14.00

Varberg: 30/7 kl 15.00